Pauza

D-Roll, inovativna računarska rolna: Kompjuter u tubi

24.11.2009. 12:26 / Izvor: Nezavisne novine

Koncept D-Roll koreanskog dizajnera Hao Hua se udaljava od tradicionalnog načina razmišljanja kada je riječ o laptop računarima. On pripada novoj generaciji prenosivih računara koji se razlikuju od ranijih računara po formi i funkciji.

Umjesto uobičajenog izgleda D-Roll ima izgled dugačke tube ili rolne. Huo je dobio inspiraciju za svoj računar u odnosu na tube u koje umjetnici stavljaju svoje slike i crteže. D-Roll se sastoji od nekoliko komponenti uključujući glavni dio u obliku tube, multifunkcionalni kaiš, fleksibilni OLED ekran, sa organskim diodama koje emituju svjetlost, fleksibilnu tastaturu i video kameru.

Jedinstveni dizajn uključuje fleksibilnu tastaturu koja ima oblik luka i koja je napravljena u ergonomskom stilu. Takođe, tu je i multifunkcionalni kaiš napravljen od kombinacije ojačane tkanine i plastike koji na sebi ima nekoliko USB 2.0 ulaza i posebni sigurnosni mehanizam koji se aktivira pritiskom palca. Naime, ovaj mehanizam prepoznaje samo nekoliko otisaka koji pripadaju vlasniku računara i ljudima kojima je on dozvolio pristup računaru. Ovim su znatno unaprijeđene sigurnosne postavke D-Roll računara.

Na računaru postoje dva moda rada - mod sa potpunim funkcionisanjem i e-mail mod. Kada se nalazimo u prvom modu onda je računar potpuno razvijen i raspakovan i svi uređaji su uključeni. U drugom modu računar radi sa pola snage, samo polovina uređaja je aktivna, glavni ekran je isključen i odvojen od glavnog dijela uređaja.

Korisnik u ovom modu može uključiti mail ekran na glavnom dijelu da bi provjerio mailove ili poslao poruke. Takođe, ovaj mod se može koristiti za slikanje ili pravljenje video zapisa. Napajanje i drugi dijelovi se mogu smjestiti u mali kanister koji nosimo uz pomoć dodatnog kanistera.

Važna osobina D-Roll računara je njegov inovativni sistem hlađenja. Naime s jedne strane u uređaj se uvlači hladan vazduh u tubu koji zatim prolazi čitavom dužinom računara. Prilikom prolaska on sakuplja toplotu od svakog dijela računara i izlazi na drugom kraju. Ovim je ostvaren odličan sistem hlađenja u kojem svaki dio biva ohlađen.

Za sada nije poznato kada će se napraviti prvi prototip Huovog računara, ali je elektronski gigant Sony izrazio interesovanje za ovaj interesantni koncept.

PODIJELI:

TAGOVI:

D Roll

Hao Hua

OLED ekran

Sony

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza