Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Da li će operacija zamjene kuka postati stvar prošlosti?

Specijalista Zameer Shah, koji je na čelu ovog istraživanja kaže da bi ovaj tretman mogao da "promijeni život" osoba sa bolestima kostiju, koje godinama trpe strašne bolove, prije nego što se odluče za zamjenu kuka.

05.02.2015. 12:38 Izvor: / eKapija.ba

Ubrizgavanje matičnih ćelija u kukove trebalo bi da dovede do regeneracije oštećenih tkiva.

Specijalista Zameer Shah, koji je na čelu ovog istraživanja kaže da bi ovaj tretman mogao da "promijeni život" osoba sa bolestima kostiju, koje godinama trpe strašne bolove, prije nego što se odluče za zamjenu kuka.

Injekcijama sa matičnim ćelijama biće liječeni pacijenti koji boluju od avaskularne nekroze, bolesti kostiju koja se javlja zbog slabe prokrvljenosti određenih dijelova tijela, u ovom slučaju kukova.
Uzrok nije poznat, ali okidači mogu biti povrede i reumatoidni artritis. Takođe, može biti posljedica liječenja steroidima, hemoterapijom ili zračenjem.

Novo istraživanje porediti će efikasnost ubrizgavanja matičnih ćelija i drugih oblika liječenja, a iz Evrope je uključeno 37 zdravstvenih centara. Ispitivanje će trajati do 2017.

Injekcija koju je razvila belgijska biotehnološka kompanija "Bone Therapeutics" pod nazivom Preob i obećava smanjenje broja intervencija zamjene kuka. Procedura podrazumijeva uzimanje i razvijanje matičnih ćelija pacijenta, a koje imaju jedinstvenu sposobnost da postanu bilo koja ćelija u organizmu. U laboratoriji će biti navođene da postanu ćelije za formiranje koštanog tkiva i ubrizgane kroz kožu u kuk.

Matične ćelije iz pupčane vrpce također imaju jedinstvenu sposobnost da se pretvore u bilo koje ćelije u našem organizmu i one predstavljaju najkvalitetniji izvor matičnih ćelija čije je uzimanje potpuno bezbolno i bezopasno kako za majku tako i za dijete.

Roditelji u BiH matične ćelije pohranjuju već 5 godina po najsavremenijim svjetskim standardima u CryoSave-u jednoj  od 10 vodećih svjetskih banaka.

Izvor: www.dailymail.co.uk

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza