Da li je vino uzrok glavobolje?

02.01.2021. 10:23 / Izvor: Agencije
Da li je vino uzrok glavobolje?

Tokom zimskih mjeseci, a naročito za vrijeme praznika mnogi preferiraju crno vino.

Tokom zimskih mjeseci, a naročito za vrijeme praznika mnogi preferiraju crno vino. Međutim, neki se baš ovog vina klone, najčešće zbog iscrpljujuće glavobolje.

Crno vino je već dugo krivac za glavobolju, konkretno za migrene, a pitanje koje se nameće je da li je s pravom dobilo takvu reputaciju.

Za početak je važno znati da crno vino nije uzrok glavobolje. Zapravo je klasifikovano kao njen okidač, prenosi Popsugar.

"Okidač je sve što može da dovede do glavobolje. Uobičajeni pokretač migrene je hrana, poput zrelih sireva i čokolade, ali i vremenske prilike. Međutim, okidač za glavobolju kod jedne osobe nije nužno okidač kod druge osobe – okidači nisu univerzalni“, objašnjava dr. Joey Gee, neurolog iz Kalifornije.

To znači da jedna osoba može da vjeruje da crno vino izaziva glavobolju, a druga može da popije čašu ili više njih bez ikakvih problema.

Prema „American Migraine Foundation“, oboljeli od migrene najčešće prijavljuju crno vino kao uzrok, ali studije su pokazale da druga alkoholna pića prouzrokuju glavobolju u jednakoj mjeri.

Prema jednoj teoriji, iza glavobolje prouzrokovane crnim vinom stoji da ova specifična vrsta alkohola sadrži supstance koje izazivaju glavobolju, poput tanina ili prirodnih biljnih polifenola koji se nalaze u grožđu.

"Smatra se da tanini imaju ključnu ulogu u pokretanju migrene zbog načina na koji utiču na nivo serotonina. Na primjer, kako se nivo serotonina mijenja ili povećava, ovaj podsticaj može da pokrene migrenu“, napominje dr. Gee.

Još jedna komponenta crnog vina naziva se sulfitima. Neki se prirodno proizvode tokom procesa fermentacije, dok se drugi dodaju kao konzervans. Ima ih i u crvenom i u bijelom vinu.

Sulfiti mogu da prouzrokuju astmu i alergijske reakcije, ali sami po sebi ne bi trebali da pokreće glavobolje. Ostali konzervansi poput nitrata, nitrita i mononatrijevog glutamata takođe su poznati pokretači.

"Glavobolje prouzrokovane alkoholom često su povezane sa efektima koje alkohol ima na krvne sudove, efektom na rad srca i dehidrataciju. Uopšteno, ne reagiraju svi na alkohol na isti način, ali oni koji redovno pate od migrene ili glavobolje imaju veću verovatnoću da će razviti glavobolju podstaknutu alkoholom“, objašnjava doktor.

Ako ste skloni razvoju migrene u roku od nekoliko sati nakon konzumiranja alkohola, obratite se ljekaru kako biste saznali da li je moguće da je čaša omiljenog pića okidač tom neprijatnom osjećaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza