Da li mislite da ste pametniji od vašeg smart uređaja?

22.04.2014. 11:51 / Izvor: eKapija.ba

Ukoliko ukucate „smart“ u vaš Google pretraživač, prvi rezultat koji će vam se prikazati vezan je za vještačku, a ne za ljudsku inteligenciju

Smart tehnologija – omiljeni izum dvadesetog vijeka, po mišljenju mnogih ljubitelja haj-tek naprava. Ukoliko ukucate „smart“ u vaš Google pretraživač, prvi rezultat koji će vam se prikazati vezan je za vještačku, a ne za ljudsku inteligenciju. Nema sumnje – počeli smo da živimo u naučno–fantastičnom filmu koji smo do skoro gledali prilično skeptično. Izgleda da živimo u svijetu koji se razvija takvom brzinom, da ćemo uskoro morati da se zapitamo – da li se usuđujemo da se nadmudrujemo sa svojim pametnim uređajima? U redu, hajde da vidimo.

Usisavanje, omiljena kućna obaveza mnogih. Prosto jedva čekate vikend da biste počeli da čistite i brišete… zar ne? Zamislite kako čistite kuću širom otvorenih očiju, svojski se trudeći da ne propustite nijedan milimetar prostorije, savijajući se i pokušavajući da dosegnete svaki ćošak i ugao. Svaka čast na trudu, ali jedno pitanje - da li možete da napravite optimalne putanje čišćenja pedeset puta u sekundi, samo da biste se uverili da vam nijedna mrvica nije promakla? Hmm, tako smo i mislili… Dobrodošli u svijet LG Hom Bot robota usisivača. Dugačke četkice smeštene sa bočne strane će očistiti svaki ugao, ćošak i ostale površine mnogo efektivnije od svog prethodnika, zaobljenog modela. On nudi sedam Smart Cleaning režima, od Zig-Zag za veće površine, sa većim brojem prepreka, do Smart Turbo režima rada, koji automatski prebacuje usisavanje na brzi režim, kada usivivač detektuje tepih ili podnu oblogu.

Zamislite da morate da skladištite hranu na terasi, jer joj je ponekad potrebna idealna temperatura. Meso koje stavite u frižider je malo promrzlo, mleko ima neki čudan miris, a povrće koje se skoro kupili, ne izgleda baš jestivo. Da li ste znali da tehnologija za kontrolu nivoa vlažnosti u LG SIDE-BY-SIDE frižiderima pomaže da se održi nivo vlage i produži svježina vaših namirnica? Digitalna kontrola temperature je dizajnirana tako da održi nivo vlažnosti i temperature, kako bi obezbijedio da vaše namirnice ostanu svježe, mnogo duže nego ranije. Prilična pametnica, zar ne? Ovaj frižider takođe posjeduje Glide-N-Serve™ široku fioku, koja će vam olakšati da efikasnije skladištite svu hranu, čiju svježinu želite da zadržite.

Petak, konačno! Vraćate se sa posla i jedva čekate da se sredite i izađete u klub u svojoj omiljenoj majici. Ali, ne, pa ona je prljava! A tako ste jako želeli da je obučete, jer se u njoj se osjećate baš specijalno. Ne brinite, zato je tu smart tehnologija. Sada, zahvaljujući LG HomeChat aplikaciji, možete da razgovarate sa svojim kućnim uređajima. Ova usluga omogućava korisnicima novih LG mašina za pranje i sušenje veša, frižidera, klima uređaja ili usisivača da kontrolišu funkcije svojih kućnih uređaja jednostavnim slanjem poruke. Recite svojoj mašini da započne pranje veša, i dok stignete kući, on će vas čekati, savršeno čist.

Izgleda da su nas proizvođači malo razmazili, mada deluje da nam se to i dopada. Dakle, da li uzdizanje smart tehnologije zaista treba da nas dovede do pitanja da li su ovi uređaji pametniji od nas? Pre nego što odgovorite, ne zaboravite da je 1997. godine svjetski šampion u šahu, Gari Kasparov, odigrao seriju mečeva sa superkompjuterom „Deep Blue”. Izgubio je. Da li se sada usuđujete da odgovorite?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza