Danas je 43 godine od pogibije predsjednika Vlade SFRJ Džemala Bijedića

18.01.2020. 11:26 / Izvor: Akta.ba
Danas je 43 godine od pogibije predsjednika Vlade SFRJ Džemala Bijedića

Vijest o smrti Džemala Bijedića, izazvala je nevjericu i šok među građanima, pa je u cilju utvrđivanja uzroka nesreće provedena i detaljna istraga.

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija, te još šest putnika i članova posade, stradali su u avionskoj nesreći 18. januara 1977, kada je zvanično zbog navodno loših vremenskih uslova avion udario u Lisin, najviši vrh planine Inač, iznad Kreševa, prepolovio se i eksplodirao.

Avion je bio na putu za Sarajevo iz Beograda, jer je taj dan Bijedić prisustvovao ispraćaju Josipa Broza Tita u Libiju.

Pojedini savremenici i svjedoci tvrde da su izvorni nalazi u istrazi potpuno uništeni. 

U nesreći živote su izgubili i oba pilota, Murat Hanić i Stevan Leka, podsekretar Bijedićevog kabineta dr. Smajo Hrle, lični Bijedićev pratilac Zijad Alikalfić, zatim aviomehaničar Ilija Jevđenović i Anđelka Muzička, domaćica u rezidenciji predsjednika Saveznog izvršnog vijeća.

Vijest o smrti Džemala Bijedića, koji je tada bio predsjednik Savezne vlade, izazvala je veliki šok među građanima, pa je u cilju utvrđivanja uzroka nesreće provedena i detaljna istraga.

Istraga, koja je završena izvještajem 25. marta 1977. godine, obuhvatila je tehničke aspekte, stanje i ispravnost aviona, uvjete pod kojima se let odvijao, kvalifikacije članova posade kojima je let bio povjeren i magnetofonski snimak razgovora između posade i kontrole letenja.

Istraga je  otkrila i izvijesna neslaganja Izvještaja Grupe za kontrolu letenja i konačnog Komisijskog izvještaja, što se, prije svega, očitovalo u nepodudaranju vremena kada je zabilježeno posljednje javljanje.

Tragična sudbina Džemala Bijedića duboko je uzdrmala jugoslavensku političku javnost, tim više jer je riječ o pogibiji jednog od najznačajnijih saradnika Josipa Broza Tita.

Do danas postoji sumnja opravdanosti teorije zavjere koja Bijedićevu smrt svrstava u najbolje osmišljeno ubistvo bivše Jugoslavije za čiju organizaciju nije bio upoznat ni sam Tito. 

No, činjenica da je pogibija Džemala Bijedića predstavljala nenadoknadiv gubitak za Jugoslaviju, a posebno Bosnu i Hercegovinu, kojoj je posvetio cijeli svoj intelektualni i politički rad je bila i ostala jasna. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza