Pauza / KULTURA I FILM

Dani evropskog naslijeđa posvećeni bogatstvu Lepeničke doline

04.09.2018. 12:37 / Izvor: Fena

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović danas je u Sarajevu najavila manifestaciju Dani evropskog naslijeđa "Spoj prošlosti i budućnosti", koju će Federalno ministarstvo kulture i sporta organizirati 12. i 13. septembra u općinama Kreševo, Kiseljak i Fojnica pod nazivom "Lepenička dolina".

"Ove godine odlučili smo da pažnja bude usmjerena na vrijedne nacionalne i kulturno-historijske spomenike ovog kraja, koji predstavljaju raznoliko bogatstvo Lepeničke doline", izjavila je Dujmović.  

Edukativni program "Mladi i naslijeđe" je važan segment ove manifestacije, u kojem su učestvovale brojne osnovne i srednje škole.

"Pristiglo je više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova, kao i veliki broj fotografija i maketa o ovogodišnjoj temi konkursa „Naša Baština - Spoj prošlosti i budućnosti“. Na taj način učenici su pokazali da razmišljaju o naslijeđu koje ih okružuje, istražuju i uče o graditeljstvu i rukotvorinama. Važno je očuvati kulturno naslijeđe i prenijeti na buduće generacije", dodala je Dujmović.

U Franjevačkom samostanu svete Katarine u Kreševu bit će upriličeno otvaranje manifestacije, čiji će se učesnici moći upoznati, kako kaže općinski načelnik Renato Pejak, i sa osam nacionalnih spomenika koliko ih postoji u Kreševu.

"Zaista se imamo sa čim pohvaliti, te ćemo tokom dva dana manifestacije prezentirati ono što se možda ljubomorno čuvalo u arhivama i ladica svoje prošlosti", rekao je Pejak.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mušić Ramljak skrenuo je pažnju na bogatstvo nekropola stećaka i da je ova općina specifična po tome što je prvo znanstveno djelo, koje je uradila Akademija znanosti i umjetnosti BiH, upravo knjiga „Lepenica“, koja obrađuje područje Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

"Očekujem da će se na okruglom stolu, kao i drugim događajima staviti akcenat na očuvanje prirodnih bogatstava na području Lepeničke doline", kazao je načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura.

Osim obilazaka značajnih mjesta u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici bit će dodijeljene povelje zaslužnim pojedincima i insitucijama i diplome nagrađenim učesnicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH.   

Održavanjem Dana evropskog naslijeđa Bosna i Hercegovina sa drugih 49 zemalja Evrope daje dopronos Evropskoj godini kulturne baštine, koju je proglasilo Vijeće Evrope.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza