Deset stvari koje nipošto ne biste trebali raditi kada ste ljuti

19.05.2014. 12:56 / Izvor: net.hr
Deset stvari koje nipošto ne biste trebali raditi kada ste ljuti

Žestoka svađa neće vam samo pokvariti raspoloženje. Može ugroziti i vašu sposobnosti obavljanja svakodnevnih zadataka, poput vožnje automobila - na način koji može biti opasan za vas i ljude oko vas

Žestoka svađa neće vam samo pokvariti raspoloženje. Može ugroziti i vašu sposobnosti obavljanja svakodnevnih zadataka, poput vožnje automobila - na način koji može biti opasan za vas i ljude oko vas. Stručnjaci upozoravaju što ne biste trebali raditi kada ste ljuti.

Ljutnju ne biste trebali 'prespavati'

Stara izreka koja kaže da u krevet nikada ne idete ljuti dobar je savjet. Odlazak na spavanje može pojačati ili produžiti negativne emocije.

Ne biste trebali voziti

Ljutiti vozači skloniji su rizicima i imaju više nesreća. Kad ste ljuti, spremni ste za napad, što nije dobro za vožnju. Osim toga, ljutnja uzrokuje da vidimo kao u tunelu - gledamo samo ispred sebe i ne vidimo pješaka ili drugi automobil koji dolaze sa strane. Ako morate voziti dok ste ljuti, dobro otvorite oči i gledajte oko sebe kako biste to izbjegli.

Nemojte si davati 'oduška'

Izbaciti bijes iz sebe možda zvuči kao dobra ideja, ali to zapravo može pogoršati stvari. Zapravo, oni koji provedu čitajući samo pet minuta negativne komentare druge osobe mogu postati još ljući i nesretniji, pokazala je studija. Također se pokazalo da umirivanje bijesa udaranjem jastuka ne samo da povećava bijes u tom trenutku, nego će u budućnosti vrlo vjerojatno prouzročiti agresivno ponašanje.

Ne biste trebali jesti

To vam se može obiti od glavu na nekoliko načina. Prvo, kada smo ljuti, biramo nezdravu hranu, punu šećera, masnoće i ugljikohidrata - hranu za utjehu. Osim toga, kod pojačanih emocija tijelo misli da je u opasnosti te probava ne radi kako treba, što može rezultirati proljevom ili zatvorom.

Ne biste se trebali nastaviti svađati

Rasprava u kojoj teško kontrolirate bijes učinit će da kažete nešto zbog čega ćete požaliti. Umjesto toga, zatražite odmor s namjerom da s razgovorom nastavite kasnije. Možda će vam trebati deset minuta ili deset dana. Iskoristite to vrijeme da smirite um i tijelo tako da razgovor nastavite na pažljiviji i obzirniji način.

Ne objavljute ništa o sukobu na Facebooku

Javno izražavanje osjećaja na društvenim mrežama kada ste ljuti, više nego vjerojatno će vas proganjati. Kada nešto objavite, ne možete više povući.

Ne biste trebali pisati e-mailove

Isto se odnosi na pisanje e-mailova - ne možete povući uvrede nakon što pritisnete gumb pošalji. Ako ne možete izdržati da ne zapišete ljutite misli, učinite to u dokumentu. Na taj način ga nećete poslati u afektu, a ipak ćete si na neki način olakšati i izbaciti to iz sebe.

Ne biste trebali piti alkohol

Posegnuti za bocom vina kako biste se smirili, obično ima suprotan učinka od željenog. Alkohol će samo potaknuti bijes, jer gubite kontrolu. To vas može navesti da učinite stvari zbog kojih ćete požaliti.

Ne zanemarujte krvni tlak

Rizik od srčanog i moždanog udara povećava se dva sata nakon eksplozije bijesa, posebno među bivšim srčanim bolesnicima. Ako ste skloni visokom tlaku, pametno bi bilo tijekom ljutne izmjeriti krvni tlak. Ako vam je tijekom ljutnje skočio tlak, trebate poraditi na suzbijanju bijesa, vježbati te bolje spavati.

Ne biste trebali previše 'mozgati'

Opsesivno razmišljanje o načinu na koji vas je druga osoba povrijedila ili je bila nepoštena prema, vama ništa neće riješiti, upozoravaju stručnjaci. Ako vi budete razlog nečije ljutnje, možda ćete uspjeti smiriti osobu ako vi ostanete sabrani. Počnite pričati s ljutom osobom na način koji će biti prilagođen nezinoj razini emocija i postepeno će se smirivati dok joj budete pričali.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza