Devet dobara nije ispunilo kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima

29.01.2019. 12:47 / Izvor: Akta.ba
Devet dobara nije ispunilo kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima

Članovi Komisije usvojili su i Pravilnik o odnosima s javnošću i internoj komunikaciji u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u ponedjeljak je na sjednici u Sarajevu donijela  odluku o proglašenju Crkve sv. Pantelejmona u Aleksinoj Međi, grad Trebinje, nacionalnim spomenikom BiH.

Članovi Komisije, predsjedavajući Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević, usvojili su i izmjene i dopune odluka za Most Mehmed - paše Sokolovića u Višegradu i Gradsku vijećnicu u Sarajevu. Izmjene i dopune odluka se odnose na definiranje mjera zaštite, s obzirom na to da su se prethodne mjere zaštite odnosile na stanje prije rekonstrukcije ovih dobara.

Na protekloj sjednici članovi Komisije donijeli su devet odluka za sljedeća dobra koja ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima. To su džamija u Trnovcima, općina Gračanica, džamija u Prijekom Brdu, općina Gračanica, džamija u Džakulama, općina Gračanica,  džamija Donja Obodnica, grad Tuzla, Džamija Gornja Lipnica, grad Tuzla, Džamija u džematu Pasci, grad Tuzla, džamija Plane, grad Tuzla, džamija Slavinovići, grad Tuzla i  Arslan-agina (Vikaljska) džamija, grad Tuzla.

Navedena dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom jer su sagrađena nakon 1960. godine.

Članovi Komisije usvojili su i Pravilnik o odnosima s javnošću i internoj komunikaciji u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika. Dvadeset i šestoj sjednici su uz članove Komisije prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH, navodi se u saopštenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza