Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Dijabetes tip 1 će se liječiti matičnim ćelijama?

Prema podacima međunarodne fondacije za dijabetes, na svijetu ima 480.000 djece koja boluju od dijabetesa tipa 1. Ovaj broj se konstantno povećava, te bi se do 2020. mogao udvostručiti.

10.01.2014. 13:09 / Izvor: eKapija.ba

Najveća banka pupčane krvi Vita 34 u saradnji sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu provodi jedinstveno istraživanje u Evropi sa matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce. Studija je usmjerena na smanjenje potrebe za inzulinom i poboljšanjem metaboličkih funkcija kod djece. Već sedmero djece sa dijabetesom tipa 1 čije su matične ćelije sačuvane u Viti 34 učestvuje u studiji. Među njima je i djevojčica Sonja.

Zaustaviti dijabetes novom terapijom

Sonja sada ima 6 godina i boluje od dijabetesa tipa 1. Ona je 2010. godine imala priliku da bude prvi pacijent u Njemačkoj koji je koristio nove metode liječenja pomoću vlastitih matičnih ćelija iz pupčane krvi.

Nova terapija Sonji pruža nadu

2008. godine Sonji je dijagnosticiran dijabetes tipa 1, oblik koji najčešće pogađa djecu i mlade. Za djevojčicine roditelje, ovo je bio veliki šok. Međutim, nova studija za liječenje dijabetesa na Tehničkom univerzitetu u Minhenu pružila im je nove nade. Istraživanje je usmjereno na zadržavanje inzulina koje proizvodi tijelo pomoću krvi pupčane vrpce. Kako je pojasnio dr. Heike Boerschmann, koordinatog ove studije, terapija daje nadu da će ” djeca trebati manje inzulina i da će imati bolje metaboličke funkcije“

Matične ćelije – mjera opreza

Kao mjeru opreza, djevojčicini roditelji su prilikom rođenja sačuvali krv iz pupčane vrpce u najvećoj njemačkoj banci Viti 34. „Odlučili smo se za pohranu matičnih ćelija u nadi da će se nekada u životu pokazati korisnim za našu kćerku ili možda za ostale članove porodice. Dijabetes tada nismo mogli predvijeti, jer u našoj porodici do tada nije niko bolovao od ovog oboljenja.“ Susan, njena majka je u međuvremenu dobila još dvoje djece, čije su matične ćelije iz pupčane vrpce već poklonjenje ovom univerzitetu za istraživanje.

Savremena medicina – nova nada za djecu

U studiji koja se provodi učestvuje još sedmero djece. Mladim pacijentima redovno se prati razina glukoze i inzulina u krvi. Rezultati sličnog istraživanja u SAD-u su vrlo obećavajući, pa je djeci u poređenju s konvencionalnim metodama smanjena potrebna doza inzulina. Ljekari kažu da ne očekuju kompletno ozdravljenje kroz ove terapije, ali svakako očekuju znatno poboljšanje kvaliteta života. Direktor Vite 34, njemačke banke koja sarađuje sa Univerzitetom u Minhenu kaže: „ Terapija sa pupčanom krvi je konačno stavljena u kontekst savremene medicine. Ovo se ne odnosi samo na studiju za dijabetes, nego i za druge do sada neizlječive bolesti.“

Prema podacima međunarodne fondacije za dijabetes, na svijetu ima 480.000 djece koja boluju od dijabetesa tipa 1, a ovaj broj se konstantno povećava, te bi se do 2020. godine mogao udvostručiti.

Ovo oboljenje se manifestuje kroz apsolutni nedostatak inzulina, uzrokovan abnormalnim reakcijama imunološkog sistema koje tijelo proizvodi. Ćelije pankreasa za proizvodnju inzulina su uništene. Za ovo oboljenje, trenutno ne postoji lijek, a pacijenti koji su pogođeni, prisiljeni su cijeli život živjeti sa injekcijama inzulina. Studija sa matičnim ćelija za liječenje dijabetesa tipa 1 pruža pacijentima novu nadu. Do sada, liječenje se provodi u Americi, a na području Evrope jedino u Njemačkoj, u saradnji sa najvećoj njemačkom bankom matičnih ćelija iz pupčane vrpce Vitom 34.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza