Divlje vrijeme: Hoće li nam u 2050. ovakve biti prognoze?

03.09.2014. 13:08 / Izvor: 24sata

Imaginarni, ali realističan scenarij Svjetske meteorološke organizacije prikazuje prognozu iz 2050. godine. Svijetom haraju katastrofalne suše, vrućine, ali i poplave.

Vremenska prognoza iz 2050. godine najavljuje poplave, oluje i paklene vrućine u cijelom svijetu. Video Svjetske meteorološke organizacije dio je kampanje UN-a kojom žele privući pažnju na summit o klimi ovog mjeseca, kojem će glavni cilj biti borba protiv globalnog zagrijavanja.

Meteorolozi u tim prognozama govore o toplinskom valu koji je u svom drugom tjednu, dijelovima Floride pod vodom, katastrofalnoj suši u Arizoni koja uzima živote... Poznati prognostičari snimili su video koji će se prikazivati uoči skupa 23. rujna, a svi navode da je ovo imaginarni, ali realističan, scenarij za svijet koji se zagrijava, piše Reuters. Neke od tih prognoza pak pokazuju drastične promjene, poput temperatura u Bugarskoj koje se penju do 50 stupnjeva, puno više od rekordnih 45,2 Celzijusa, koliko je izmjereno 1916. godine.

"Klimatske promjene utječu na vrijeme u cijelom svijetu. Čine ga ekstremnim i narušavaju se uobičajeni obrasci. To znači više katastrofa i nesigurnosti", navodi glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u izjavi.

Od svjetskih čelnika traži snažnu podršku o borbi protiv klimatskih promjena. Lani je UN u svom izvještaju objavio kako je 95 posto sigurno da su ljudski postupci, a ne prirodne promjene klime, glavni uzrok globalnog zagrijavanja od 1950. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza