Djeca koja provode više vremena napolju mentalno su zdravija kad odrastu

16.05.2020. 12:47 / Izvor: Agencije
Djeca koja provode više vremena napolju mentalno su zdravija kad odrastu

Nova istraživanja ukazala su na značaj prirode u formiranju mentalno zdravih odraslih ličnosti.

Nova istraživanja ukazala su na značaj prirode u formiranju mentalno zdravih odraslih ličnosti.

Pijesak, kofice, lopatice, trava, lopta i blato važni su za mentalni razvoj djeteta.

Mentalno zdravlje podložno je negativnom uticaju urbane sredine zahvaljujući buci, gužvi, nedostatku zelenih površina i slično.

Djeca koja žive urbanim stilom života potencijalno imaju lošiji kvalitet života, manjak samopouzdanja, krhkije mentalno zdravlje i veću tjelesnu težinu.

Djeca koja imaju sreću da odrastaju u prirodnom okruženju imaju veće predispozicije da kada odrastu budu mentalno zdravije osobe, objavljeno je u okviru Međunarodnog dnevnika o ekološkom uticaju na zdravlje (International Journal od Environmental Health Research-a).

Ova istraživanja pokrenula su analizu prioriteta kada je u pitanju planiranje urbanizacije za nadolazeće generacije. 

Istraživanje je uključilo 3 585 odraslih, starosti 18-75 godina u 4 evropska grada, a postavljena pitanja bila su koliko često su kao djeca odlazili u prirodu, a koliko često to čine sada kada su odrasli.

Ispitanici su, takođe, ocjenjivali svoje mentalno zdravlje u proteklih mjesec dana na osnovu psihološkog testa.

Ispostavilo se da su teže mentalne tegobe imali odrasli koji su kao djeca manje vremena provodili igrajući se u prirodi.

Naučnici su istakli i značaj studije za podizanje svijesti o tome koliko vrijeme provedeno u prirodi u životnom dobu djeteta ima odraz na stav odrasle osobe o značaju prirode i mentalnog zdravlja.

Duga je lista koristi koja proizilazi iz boravka u prirodi, kao što je smanjenje rizika od nastanka dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih oboljenja, iznenadne smrti, prijevremenih porođaja, visokog pritiska i smanjenje stresa generalno i slično.

Nedostatak istraživanja postoji oko toga koliko je vremena konkretno potrebno da dijete provodi napolju kako bi imalo dobro mentalno zdravlje u odraslom dobu, a na ova i druga pitanja bi trebalo da odgovore neka buduća istraživanja.

 

( National geographic ) 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza