Do kraja godine BiH na UNESCO-voj listi "memorije svijeta"

12.10.2017. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Do kraja godine BiH na UNESCO-voj listi 'memorije svijeta'

Do kraja ove godine očekuje se pozitivna odluka UNESCO-a o upisu prvih pokretnih dobara iz Bosne i Hercegovine u svjetski registar ”memorije svijeta”.

Do kraja ove godine očekuje se pozitivna odluka UNESCO-a o upisu prvih pokretnih dobara iz Bosne i Hercegovine u svjetski registar ”memorije svijeta”. U ovo dokumentovano naslijeđe bit će upisani Gazi Husrev-begova biblioteka i Hagada Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Državna komisija za saradnju sa UNESCOM ove prijedloge je uputila u maju prošle godine.

Siniša Šešum, šef regionalnog biroa UNESCO-a u Sarajevu u razgovoru sa gradonačelnikom, Abdulahom Skakom i zamjenikom gradonačelnika, Milanom Trivićem  jučer je kazao da je izvršena evaluacija prvih prijedloga iz Bosne i Hercegovine, mišljenje je pozitivno, te u skladu s tim može se očekivati i konačna odluka.

Memorija svijeta je program UNESCO-a koji je ekvivalentan listi svjetske kulturne baštine, a na ovu listu se upisuju najvažnija dobra koja imaju svjetsku dokumentarnu vrijednost. 

Sarajevska Hagada je jedna od najljepših jevrejskih rukopisno-oslikanih knjiga (14. vijek). Nastala je u Španiji, a u Sarajevo su je donijeli Jevreji Sefardi. U “memoriju svijeta” ulazi i kolekcija od deset hiljada unikatnih rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke iz osmanskog perioda.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza