Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Doba je rasta korovske biljke ambrozije, zaustavite je prije cvjetanja

08.07.2020. 09:32 / Izvor: Akta.ba

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica treću godinu zaredom provodi istraživanja o prisustvu korovske i alergene biljke ambrozije (latinski: Ambrosia artemisiifolia) na području Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom 2018. ukazano je na prisustvo ove korovske biljke u svim općinama našeg kantona i neophodnosti njenog suzbijanja, a 2019. godine izradom brošure "Mjere za sprečavanje širenja i uništavanje ambrozije" i posjetom svim općinama i nadležnim službama značajno se doprinjelo da prisustvo ove izrazito alergene biljke bude znatno manje u prirodi i njenim uobičajenim staništima.

Biljka otpusti i do osam miliona polenovih zrnaca

Imajući u vidu da se radi o veoma invazivnoj korovskoj biljci potrebno je nastaviti sa njenom identifikacijom, a onda i uništavanjem. Razlozi za to su višestruki.

- Jedna biljka ambrozije proizvodi godišnje prosječno oko 60 hiljada sjemenki. Polen ambrozije se zbog svog aerodinamičnog oblika širi oko jedan kilometar u krugu biljke, a vjetar ga može raznijeti i na udaljenost nekoliko stotina kilometara. Jedna zrela biljka ambrozije otpušta i do osam (8) miliona polenovih zrnaca godišnje, a polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak i manji je od 20 polenovih zrna po kubnom metru zraka. Na kraju, samo sjeme je izrazito otporno pa može preživjeti i sačuvati klijavost čak i u nepovoljnim uvjetima i do 30 godina, ističe rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Kasim Velić.

Upravo tokom mjeseca jula je potrebno početi sa suzbijanjem ambrozije, jer je utvrđeno da je visina stabljike ambrozije oko 10-20 cm (još nije u cvatnji), što je dovoljno za njeno brzo uočavanje i ujedno idealno za njeno mehaničko uklanjanje čupanjem cijelih stabljika.

Upravo sada je bezbjednost učesnika u akciji njenog suzbijanja i najveća. Kasnije, biljke se mogu pokositi. U svakom slučaju, uništavanje ambrozije treba provesti prije njene cvatnje.

Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine propisane su mjere za sprječavanje širenja suzbijanja i uništavanja ambrozije, a pravne i fizičke osobe koje su dužne da provedu ove mjere na poljoprivrednom, šumskom, građevinskom i vodnom zemljišta su vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta - obrađenog i neobrađenog, vlasnici zapuštenih površina poljoprivrednog zemljišta, šumskog zemljišta (šuma i lovišta), građevinskog zemljišta (izgrađenog i neizgrađenog).

Polenski kalendar i upozorenja alergičarima

Za ovaj posao nadležni su i subjekti koji upravljaju vodotocima, kanalima i površinama uz vodotoke i kanale, koji održavaju površine uz javne puteve, ceste i željezničke pruge, koji upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama; te vlasnici i korisnici zapuštenih zemljišnih površina pored puteva, staza, kao i utrina, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama.

- INZ je u ovoj, 2020. godini nabavio aparat kojim se vrši mjerenje prisustva polenovih zrna u zraku, te eksperimentalnim radom prije nekoliko sedmciazapočeo sa Projektom monitoringa polena na prostoru u promjeru 10-30 kilometara. Metodologija uzorkovanja polena u zraku standardizirana je u svim zemljama Evrope. Cilj monitoringa je pomoć osobama alergičnim na polen, a treba u skorije vrijeme da se osigura redovno informisanje o stanju i prognozi alergenog polena u zraku, putem preporuka i savjeta smanjiti broj osoba sa tegobama na polen, te dati dodatni poticaj ka pravovremenom uništavanju ambrozije, ističe Velić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza