Dobra vijest za sve koji ne vole igle: Flaster s mikroiglama potpuno bezbolan

05.05.2021. 13:08 / Izvor: Dnevnik.hr
Dobra vijest za sve koji ne vole igle: Flaster s mikroiglama potpuno bezbolan

Alternativa iglama i injekcijama koja se sve više javlja jesu takozvani flasteri s mikroiglama, a njihova najveća prednost je što su bezbolni i malo invazivni, za razliku od klasičnih igli i injekcija.

Alternativa iglama i injekcijama koja se sve više javlja jesu takozvani flasteri s mikroiglama, a njihova najveća prednost je što su bezbolni i malo invazivni, za razliku od klasičnih igli i injekcija.

Znanstvenici sa Sveučilišta Hong Kong sad su razvili novu verziju te tehnologije. Naime, mikroigle su napravili od leda, a to znači da ih je jednostavnije i jeftinije proizvesti nego mikroigle od biorazgradivih polimera.

Trake s mikroiglama su dizajnirane tako da se nanose na površinu kože s tim da su mikroigle okrenute prema koži, kako bi mogle isporučiti lijek koji sadržavaju.

Za razliku od standardnih hipodermičkih igala, koje moraju biti dovoljno duge da dosegnu venu ispod kože, mikroigle su duge tek jedan milimetar. To znači da mikroigle penetriraju u kožu do dubine na kojoj još nisu završeci živaca pa su stoga i bezbolne.

Obično se mikroigle rade od već spomenutih biorazgradivih polimera koji se razgrade ispod kože, jednom kad unesu lijek u tijelo, a na taj način u tijelo se može unijeti osim lijekova i cjepivo, stanice te druge terapeutske molekule.

No znanstvenici sa Sveučilišta Hong Kong otišli su korak dalje i napravili mikroigle koristeći led, odnosno kriomikroigle. Princip unosa lijeka u tijelo je uglavnom isti, jer se u same iglice stavi lijek i sve skupa se zamrzne. Jednom kad ledene iglice uđu pod kožu, one se odlome od ostatka flastera, a toplina pacijentovog tijela ih otopi te se tako lijek oslobađa u tijelu pacijenta.

Kineski znanstvenici ističu prednosi njihove tehnologije, a najočitija jest ta da je led puno dostupniji i lakši za izradu mikroigala od biorazgradivih polimera. Prednost je i da se na taj način stvara manje otpada, a led služi i kao sredstvo za dugoročno očuvanje lijeka u mikroiglama prilikom skladištenja.

Kineski su znanstvenici prilikom testiranja svoje tehnologije kriomikroigle koristili za unošenje lijeka protiv raka kod miševa. Oni su mikroigle napunili s dendritičnim stanicama s ovalbuminskim pulsom, što je vrsta imunoterapije protiv raka, te su otkrili da je reakcija imuniteta koja je pokrenuta na taj način bolja od one unesene potkožnim putem ili intravenoznom injekcijom.

Kineski znanstvenici dodaju da se i drugi oblici terapija mogu unijeti u njihov uređaj.

Primjena našeg uređaja nije ograničena samo na unos stanica. Uređaj isto tako može imati, skladištiti i dostaviti druge tipove bioaktivnih terapeutskih agenata, poput proteina, peptida, mRNK, DNK i cjepiva. Nadam se da ovaj uređaj nudi učinkovitu i jednostavnu za korištenje alternativu za unošenje terapije u klinikama, rekao je dr. Xu Chenjie, vodeći autor studije.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza