Dodjelom nagrada završen Međunarodni festival animiranog filma "NAFF 2011"

01.07.2011. 16:12 / Izvor: eKapija.ba
Dodjelom nagrada završen Međunarodni festival animiranog filma 'NAFF 2011'

Sinoć je u hotelu Sunce u Neumu svečanom dodjelom nagrada zatvoren 6. po redu Međunarodni festival animiranog filma "NAFF 2011". Od prijavljenih 527 filmova iz 43 zemlje, njih 49 je odabrano i prikazano u takmičarskom programu, te još 30 filmova u programu panorama.

Hypo Alpa-Adria-Bank d.d. tradicionalno je jedan od generalnih sponzora ovoga, u svijetu priznatog festivala.

Ovogodišnji festival biti će zapamćen po dominaciji francuskih animiranih produkcija, te je tako Grand prix festivala osvojio francuski film „Suton“ reditelja Nika Nobraina i crtačkog četverca Durand-Mannoni-Sabotage-Belanim, dok je francuski film „Četverooki Specko“ autora Jean-Claude Rozaca briljirao te osvojio nagradu u kategoriji 2D. Ostale nagrade festivala:

-najbolji 3D film: poljski film "Putevi mržnje" autora Damiana Nenowa,

-najbolji film lutke-plastelin: "Dječak Žir" autorice iz Latvije, Dace Riduze

-najbolja muzika: iranski film „Tihi grad“ autora Amira Mehrana

-najbolji grafički art i dizajn: hrvatski autor Andrej Rehak, film „Ubrzanje

-najbolji studentski film: „ Plava Crvena“ slovakinje Daniele Krajčove

Za vrijeme trajanja Festivala prikazano je šest natjecateljskih projekcija u trajanju od po 70 min., te pet projekcija panorame u trajanju od po sat vremena. Žiri ovogodišnjeg festivala sačinjavali su: predsjednik žirija Bill Plympton, jedan od najvećih živućih animatora u svijetu, te članovi žirija: Krešimir Zimonjić, umjetnički direktor zagrebačkog Festivala animiranog film, Zoran Đerić, docent na Akademiji dramskih umjetnosti u Novom Sadu, Maja Begtašagić, urednik kulturnog programa FTV i filmski kritičar i Mili Tiro umjetnički direktor Blues festivala u Mostaru.

Nagradu za najbolji grafički art i dizajn autoru Andreju Rehaku uručila je Staza Krešić, zamjenica direktora poslovnice Hypo banke u Neumu koja je tom prilikom istakla kako Hypo Alpe-Adria Bank iz godine u godinu potvrđuje svoj status društveno odgovorne kompanije.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam čast biti večeras na zatvaranju festival NAFF kao predstavnik Hypo banke, te se zahvaljujem organizatorima što su mi omogućili da pozdravim goste i uručim jednu od nagrada festival. Hypo banka je tvrtka koja brine za zajednicu u kojoj posluje i koja u svojoj poslovnoj politici ima jasno definiranu potporu usmjerenu na promociju umjetnosti, sporta i obrazovanja", dodala je Krešić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza