Dostupne puzzle koje oslikavaju mapu Starog Grada Sarajeva

14.04.2018. 09:44 / Izvor: Akta.ba
Dostupne puzzle koje oslikavaju mapu Starog Grada Sarajeva

Jedinstveni projekat pod nazivom "Puzzle Starog Grada" potekao je iz općinskog Sektora za lokalni razvoj.

Uz već odavno poznate slagalice svjetskih metropola i atrakcija, zahvaljujući projektu Općine Stari Grad, sada je dostupna i slagalica koja oslikava mapu Starog Grada i njegove najvažnije znamenitosti. Jedinstveni projekat pod nazivom "Puzzle Starog Grada" potekao je iz općinskog Sektora za lokalni razvoj, a prvi setovi su namijenjeni svim osnovnim školama iz Starog Grada, kao i JU Zavod Mjedenica. Upravo su predstavnici tih institucija i njihovi učenici prisustvovali današnjoj prezentaciji ovog projekta.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je kazao da je ponosan što je Općina pokrenula i realizirala ovakav jedan projekat: "Učenici više neće sastavljati samo salagalice Pariza, Londona, Rima i drugih poznatih svjetskih gradova i zemalja. Stari Grad je jedinstveno mjesto u svijetu, to je zaista "evropski Jeruzalem" koji ima toliko materijala za slagalicu", izjavio je načelnik Hadžibajrić i dodao da će djeca moći mnogo naučiti o kulturno-historijskim spomenicima u Starom Gradu kad dovrše slaganje ilustracije.

 

 

Ideja je došla od uposlenika Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad. Šefica Selma Velić je izjavila da je cilj bio napraviti proizvod edukativnog karektera, ali u isto vrijeme unikatan proizvod turističkog značaja za općinu Stari Grad, Kanton Sarajevo, ali i cijelu zemlju. Pored standardnog seta, ove puzzle su besplatno dostpune i u elektronskoj verziji preko pamtenih telefona na aplikaciji „Guide2Sarajevo“: "Ovo je zapravo nadogradnja projekta kojeg smo prošle godine radili kada smo sa Udruženjem 'Čuvari tradicije' kreirali mobilni audio vodič Guide2Sarajevo", kazala je Selma Velić.

Direktorica OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" Jasmina Karasalihović je pozdravila ovaj projekat: "Jako je važno ovo za djecu, jer će kroz igru nešto korisno da nauče o svom najbližem okruženju. A to je način na koji oni najviše vole da uče". Učenici trećeg razreda te škole Belmi Hantalašević su se puzzle toliko svidjele da jedva čeka kada će ih početi slagati: "Željela bih ove puzle zadržati za sebe i svoj razred i da ih svi zajedno slažemo".

Nakon prezentacije načelnik Ibrahim Hadžibajrić je uručio po deset setova svakoj osnovnoj školi, te Zavodu Mjedenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza