Dr. Dragojević-Stojić: Sve veći broj hospitaliziranih, počeo četvrti val korone

23.08.2021. 09:10 / Izvor: N1
Dr. Dragojević-Stojić: Sve veći broj hospitaliziranih, počeo četvrti val korone

Internista kardiolog Opšte Bolnice Prijedor dr. Maja Dragojević-Stojić gostovala je u emisiji Novi dan te govorila o četvrtom valu koronavirusa.

Internista kardiolog Opšte Bolnice Prijedor dr. Maja Dragojević-Stojić gostovala je u emisiji Novi dan te govorila o četvrtom valu koronavirusa za koji je rekla ova doktorica da je već počeo te da je sve veći broj hospitalizovanih ljudi, kao i da se plaši da ne budemo ponovo u problemu zbog korone.

Za N1 je ocijenila i trenutnu epidemiološku sliku Bosne i Hercegovine te je istakla kako se posljednjih nekoliko dana u Prijedoru bilježi porast broja zaraženih pacijenata od koronavirusa. Kako je navela, u junu i julu je bilo povoljnije epidemiološko stanje, no posljednjih dana je primijetan ponovo velik broj Covid pozitivnih. "Imamo i teže kliničke slike i pacijente na NIV aparatima, a određeni broj pacijenata je čak i na respiratorima. Neke kolege kažu da bi trebalo biti lakše stanje, ali ponovo je krenulo ono sa čim se borimo ovoliko drugo", rekla je dr. Dragojević-Stojić.

"Plašimo se da se ne desi ponovo ono od ranije, sa velikim brojem teških kliničkih slika, a i naši kapaciteti su problematični. Nemamo baš adekvatne uslove i ponovo se plašimo. Ovo traje predugo i umorni smo. Ponovo ćemo da se organizujemo da sve ovo iznesemo, ali sve je teže", dodala je.

"Najodgovorniji treba da posluže kao primjer"

Govoreći o tome ko je krivac za situaciju sa povećanim brojem koronavirusa kazala je kako bi oni koji su najodgovorniji u zemlji trebalo da posluže kao primjer.

"Mi stalno apelujemo na pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, a najveći problem je što se ne pridržavaju svi toga. Vidimo da ljudi koji su odgovorni odlaze na skupove gdje ima i 15.000 ljudi, i vidimo da se ne pridržavaju bilo čega. Za Zapadu na primjer ne možete nigdje bez potvrde o vakcinaciji. Prvo moramo krenuti od onih na koje trebamo svi da se ugledamo. Kod nas se odlazi na skupove i onda se kritikuju ljudi, zatvaraju se… Teško je kako god okrenete. Ne mogu da kažem da su naši građani glavni problem, ali problem je mali broj vakcinisanih građana. Vakcinacija to je jedini način da spriječimo teške kliničke slike", potcrtala je ova doktorica za N1.

Kako je rekla, na početku nismo imali vakcina, dok ih sada imamo, ali određeni broj pacijenata nema povjerenje u vakcinaciju. Kaže kako je to iz razloga što vjerovatno postoje određene teorije u vezi sa tim, ali je činjenica da moramo da pratimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i da shvatimo da nam to čuva život te da vakcinacijom štitimo sebe i ljude oko sebe.

Na hospitalizaciji veći broj nevakcinisanih ljudi

Pitali smo dr. Dragojević-Stojić da li su trenutno hospitalizirani pacijenti vakcinisani ili ne.

"Na hospitalnom tretmanu su nevakcinisani pacijenti, ali nažalost ima i određen broj vakcinisanih, no većina je nevakcinisanih na hospitalizaciji", odgovorila je za N1.

Navela je i kako je četvrti val koronavirusa već počeo, da su u Prijedoru pune ambulante, te da se polako popunjavaju i bolnički kapaciteti. Potcrtala je i kako se plaši da ne budemo ponovo u problemu.

Govorila je i o simptomima koronavirusa u ovome valu te rekla kako u se ljekari nadali da će biti nešto lakši, međutim, i dalje je određen broj pacijenata sa obostranim upalama pluća, rizikom od tromboze… Smatra kako nema pravila i da je teško predvidjeti kako će biti stanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza