Dubleri: Drugo lice najvećih hollywoodskih zvijezda

14.05.2018. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Dubleri: Drugo lice najvećih hollywoodskih zvijezda

Tom Cruise najveći dio opasnih scena želi snimati sam, a rijetko se odluči potražiti pomoć dvojnika.

Posao holivudskih dublera nije nimalo lak. Dubleri imaju zadatak da snimaju opasne scene, budu fizički izdržljivi i spretni, susreću se s velikim brzinama, eksplozijama i nepreglednim visinama. Iako u Hollywoodu sve zvijezde s A liste u posljednje vrijeme preferiraju da takve scene snimaju bez pomoći dvojnika, producenti filma ipak insistiraju na njima shvatajući koliko su im glavni glumci dragocjeni. Razvoj tehnologije dobio je i virtuelne dublere sa vještačkom inteligencijom. Oni mogu gotovo sve i niko im ne može ništa.

Tom Cruise najveći dio opasnih scena želi snimati sam, a rijetko se odluči potražiti pomoć dvojnika. Tako je bilo i na snimanju filma "Knight and day", kada mu producenti nisu dozvolili da se vozi motorom u jednoj opasnoj sceni, već su za to zadužili kaskadera. To je jedina scena u filmu u kojoj vratolomije ne izvodi Cruise.

Bred Pitt skoro uvijek koristi istog dublera, Davida Patersona. On je bio angažovan i na snimanju filma "World War Z". Bradov honorar je za ovu ulogu bio vrijedan oko 14 miliona dolara, dok je dubler primao 7 dolara na sat. Inače, to je gotovo minimalac koji su poslodavci obavezni da isplaćuju u Americi.

Ne samo da je Shauna Duggins zamijenila Jennifer Garner na setu "Alias", već je bila i prva žena performerka koja je nominirana za Emmy-a. Jennifer Garner imala je puno poštovanja prema svojoj dvojnici Shauni Duggins i pratila je na World Stunt Awards showu, a kako bi joj pokazala zahvalnost za njen rad, na dodjeli je nosila identičnu odjeću. Shauna i Jennifer danas su nerazdvojne prijateljice.

Sir Ian je još jedan britanski glumac koji je imao više dublera u sklopu glavne uloge. Tokom igranja Gandalfa u triologiji Gospodara prstenova, čarobnjak je zahtijevao jednog "običnog" dublera prilikom borbe sa ‘’orcima’’, a drugog visočijeg, koji je bio potreban tokom snimanje scene s hobitima kako izgledao viši u odnosu na njih!

Popularna pjevačica Jennifer Lopez ne angažuje dublere samo prilikom snimanja filmova, ona ih koristi i za svoje muzičke spotove. Tokom snimanja spota ‘’Follow the Leaders‘’, neke od scena bile su preteške za ženu dublerku, pa je njeno mjesto zauzeo muškarac koji je morao stati u ženske tenisice i na glavu staviti periku kako bi izgledao poput JLO.

Dubler popularnog glumca Bruce Willisa, Eric Buarque karijeru dublera započeo je sasvim slučajno. U mladosti je toliko sličio glumcu, da su ga prijatelji počeli zadirkivati kako bi trebao biti njegov dubler. To mu je toliko dosadilo da je odlučio poslati svoj portfolio agenciji Bruce Willisa, a samo 6 mjeseci kasnije dobio je poziv iz agencije da se pojavi na audiciji za film ‘’Unbreakable’’. Od tog momenta postaje stalni dubler popularnog glumca, a ove godine sarađivali su čak na snimanju reklame za HELL ENERGY.

No dubleri u filmu ne služe samo kako bi odigrali opasne scene. U Holywoodu postoje i dubleri koji koriste svoj dio tijela za snimanje scena, a kako bi glavne zvijezde izgledal što savršenije.  Tako je Julia Roberts, za svoju ulogu u filmu Pretty Woman, smatrala da su joj noge previše mršave pa je unajmila dublerku Shelley Michelle za scene koje prikazuju njezine noge. Kim Bassinger također je angažirala usluge Michelleovih nogu. Njene noge su bile toliko veličanstvene i popularne da ih je osiguravajuća kuća iz Londona osigurala na milion dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza