Dva para merkata stigla u Pionirskoj dolini

20.09.2014. 10:54 / Izvor: eKapija.ba

Dva para merkata, životinje iz porodice mungosa koja živi u pustinji Kalahari na jugu Afrike, od petka su dio sarajevskog zoološkog vrta ''Pionirska dolina''.

Dva para merkata, životinje iz porodice mungosa koja živi u pustinji Kalahari na jugu Afrike, od petka su dio sarajevskog zoološkog vrta ''Pionirska dolina''.

Osim merkata, narednih dana u zoološki vrt doći će i dva para lemura.

Iz Rekreativno-zabavnog centra za Agenciju Fena su kazali da će nove životinje boraviti u staklenom dijelu, gdje su smješteni majmuni, a da su radovi na rekonstrukciji i prilagodbi za merkate i lemure već završeni.

Boravit će u staklenom, zatvorenom dijelu, ali i vani.

Karantin za merkate i lemure će trajati mjesec dana, ali od samog dolaska će biti dostupni javnosti, pogledima posjetitelja. Merkati, koji trebaju doći ujutro, bit će smješteni u staklu pored iguane, a lemuri u staklenom dijelu pored majmuna.

Plan Uprave zoo vrta je da na jednome mjestu posjetiocima predstavi životinje iz Afrike.

Nove životinje su donacija drugih zooloških vrtova, a troškove prijevoza i druge troškove pokrila je Općina Centar s 20.000 KM.

Nakon što merkati budu smješteni, tim će krenuti po dva para lemura, s obzirom na to da dvije životinjske vrste nije bilo moguće prevoziti zajedno.

Prema riječima Esada Tajića, upravnika RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt koji se sinoć kasno vratio u pratnji transportnog vozila u kojem su dovezena četiri merkata, novi stanovnici "Pionirske doline“ dobrog su zdravstvenog stanja.

"Prvi dan karantina za merkate protiče izuzetno dobro. On će trajati narednih 30 dana i u tom periodu novopristigle životinje bit će pod nadzorom Veterinareske stanice KS. Poznato je da smo mi zahvaljujući sredstvima Općine Centar i podršci načelnika Dževada Bećirevića pokrenuli proceduru nabavke nove dvije životinjske vrste i to merkata koje su dovezeni sinoć i lemura koje će doći za nekoliko dana u „Pionirsku dolinu“ jer su i proceduru za njihov transport  i gradnja nastambe već završeni", kazao je Tajić.

U zoološkom vrtu se nalazi 55 životinjskih vrsta, čija su prirodna staništa na svim kontinentima.

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza