Dvije šalice kave prije treninga povećavaju izdržljivost za 30%

07.06.2014. 11:28 / Izvor: 24sata
Dvije šalice kave prije treninga povećavaju izdržljivost za 30%

Šalica kave u prosjeku sadrži 100 miligrama kofeina, a optimalno je unijeti 3 do 4 miligrama kofeina po kilogramu. Tako čovjek težine oko 61 kilogram može popiti dvije šalice prije treninga


Osim što razbuđuje i ubrzava metabolizam, kava je odličan napitak prije vježbanja jer smanjuje napor i umor, potvrdila je studija Britanskog udruženje kavoljubaca. Preporučuje se popiti dvije šalice kave sat vremena prije treninga: To će povećati izdržljivost za 30 posto, vježba će biti intenzivnija, a sam trening dulji, piše Daily Mail.

Šalica kave u prosjeku sadrži 100 miligrama kofeina, a optimalno je unijeti 3 do 4 miligrama kofeina po kilogramu. Tako čovjek težine oko 61 kilogram može popiti dvije šalice prije treninga. To će tijelu dati dodatnu energiju da dulje trenira i ulaže veće napore. Kofein utječe na moždane kemikalije zadužene za umor i stimulira proizvodnju energije čime se produljuju izdržljivost.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako kofein može imati i negativnih posljedica za organizam kao što su nesanica, glavobolje, tjeskoba i visoki krvni tlak. Stoga se ne preporučuje pretjerivati s ovim vrućim napitkom.

"Prevelik unos kofeina može povećati razinu homocistein u krvi koja se povezuje se moždanim i srčanim udarom, demencijom i problemima s plodnosti", istaknula je biokemičarka dr. Gill Hart.

Kofein je nepredvidljiv, stoga je na treningu vijek važno piti vodu kako biste spriječili dehidraciju i pretjerano zagrijavanje tijela, dodala je britanska nutricionistica Jo Travers.

Prijašnja istraživanja potvrdila su da kofein pomaže kod nogometa i trkačkih disciplina, a sportaši ga koriste jer povećava izdržljivost i može poboljšati motoričke vještine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza