Edukacija za 40 bh. kuhara u okviru "Sedmice italijanske kuhinje"

19.11.2015. 08:45 / Izvor: Akta.ba
Edukacija za 40 bh. kuhara u okviru 'Sedmice italijanske kuhinje'
OTVORI GALERIJU

Počasni gost predavač kursa i prezentacije kulinarskih umijeća gastronomske svjetske meke Italije bio je chef Cristian Broglia iz prestižne i internacionalno priznate italijanske kulinarske škole ALMA.

ICE agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih preduzeća u saradnji sa Ambasadom Republike Italije u BiH i Međunarodnom školom italijanske kuhinje ALMA, organiziraju od 16. do 20. novembra Italijanski festival u BiH, u okviru kojeg se održava i "Sedmica italijanske kuhinje".

U okviru brojnih programskih aktivnosti "Sedmice italijanske kuhinje", učešće je uzeo i Centar za obuku u kulinarstvu i ugostiteljstvu GastroID, u suradnji sa partnerskom kompanijom ToFi i projektom Prilika Plus, podržanim od Švicarske ambasade u BiH.

Centar GastroID bio je domaćin organizator "Kursa savremene italijanske kuhinje za profesionalne kuhare/ice", koji je održan u centralnoj kuhinji Parlamentarne skupštine BiH. Počasni gost predavač kursa i prezentacije kulinarskih umijeća gastronomske svjetske meke Italije bio je chef Cristian Broglia iz prestižne i internacionalno priznate italijanske kulinarske škole ALMA.

Cristian Broglia koji je zanat usavršavao, ali i umijeća prezentirao po kulinarskim školama i prestižnim restoranima širom svijeta (Južna Koreja, Meksiko, Argentina, Irska, Engleska, Finska, itd), predstavio se i bh. kuharima i kuharicama, učesnicima GastroID i ALMA Scuola Italia kursa kulinarstva. Na brojnim primjerima talijanskih kulinarskih klasika, desetina vrsta tjestenina, rižota i deserta, primijenio je moderne metode i vještine obrade i pripreme jela, donoseći svježinu i nove trendove u bh. kulinarsku i ugostiteljsku ponudu.

"Mi smo majstori u pripravljanju domaće, izvorne bosanske hrane, naša zemlja obiluje lokacijama na kojima možete pojesti odlične ćevape, pite, dolme i čorbe. Međutim, važno je pratiti trendove, a oni se u svijetu na svim nivoima kreću ka interdisciplinarnosti i izazovnoj fleksibilnosti, pa samim tim ni nacionalne kuhinje nisu više rezervisane kao isključivo nedodirljive. One to trebaju ostati na dijelu tržišta ponude, ali za nešto hrabrije kulinarske šefove važno je da pred sebe postavljaju izazove kreativnosti i stvaralaštva. To je ono originalno što dodatno možemo ponuditi u širokom dijapazonu bh. turističkog potencijala", kazao je direktor kompanije ToFi i glavni menadžer na projektu GastroID centra Elvir Toholj.

Dodatne programske aktivnosti "Sedmice italijanske kuhinje u BiH", pored obuke GastroID centra, su ​​pripremanje i prezentacija talijanskih jela u toku dvije večeri u Sarajevu, dobrotvorni ručak za pedesetak korisnika bh. javnih kuhinja, a u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH, a za članove škole fudbala "Valter" iz Sarajeva, bit će pripremljena finger food kao i edukativna radionica o zdravoj ishrani za dječake u sportu, saopćeno je iz Centra Gastro ID.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza