Ekipa filma "Seasons of War" stigla i u Sarajevo

16.05.2014. 10:24 / Izvor: Fena
Ekipa filma 'Seasons of War' stigla i u Sarajevo

Rediteljka Seda Egridere iz Turske i producent / asistent režije Zach Nikodemus iz Velike Britanije predvodnici su internacionalne ekipe koja će snimiti film "Seasons of War".

Rediteljka Seda Egridere iz Turske i producent / asistent režije Zach Nikodemus iz Velike Britanije predvodnici su internacionalne ekipe koja će snimiti film "Seasons of War".

Priča filma prati mladi bračni par, muslimana Damira i kršćanku Jelenu, u Sarajevu, u periodu od proljeća 1992. do zime 1995. godine. Iako oni sebe vide kao Jugoslavene, i sretno učestvuju u tradicijama kulture i međusobnih vjerskih događaja, ubrzo će sve strašniji konflikt u nekadašnjoj republici dovesti ovu malu porodicu pred vrlo teške odluke.

(Zach Nikodemus, Ika Ferer Gotić i Seda Egridere)

Scenario je napisao nagrađivani Mark Harley, u saradnji sa Sedom, koja je inspiraciju za priču pronašla u "pravoj" Jeleni, s obzirom da se radi o istinitom događaju.

Ukoliko se unaprijed i nužno postavlja pitanje o komparaciji sa filmom „U zemlji krvi i meda“ Angeline Jolie, odgovor rediteljke je sljedeći: "Pretpostavljam da hoće, ali ne smijemo zaboraviti da smo mi dvije različite osobe, koje pričaju dvije različite priče. Sličnosti u njima postoje, ali ne toliko da bi se moglo reći da je to ista priča" - naglašava Seda.

Ekipa filma trenutno je u fazi kastinga za glavne uloge, koje se održavaju u Sarajevu i Beogradu. Ekipa N1 televizije ima ekskluzivan pristup svima audicijama.

Film "Seasons of War" će dijelom biti finansiran putem donacija javnosti, preko fandrejzing sajta "IndieGoGo". Ekipa filma nada se dostizanju planiranog budžeta, da ne bi morala da skraćuje ili izbacuje planirane scene.

Bend iz Turske PUL, sa kojim je Egridere sarađivala na spotu u Los Anđelesu, komponuje muziku za film. Film će se premijerno prikazati na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza