Emin Mahmutović održava porodičnu tradiciju vožnje fijakera na Ilidži (Video)

20.07.2020. 08:04 / Izvor: Fena
Emin Mahmutović održava porodičnu tradiciju vožnje fijakera na Ilidži (Video)

Emin kaže da kada je on počinjao da vozi fijaker na Ilidži, bilo je pet fijakerista, pet fijakera, a sada ih je 33.

Vožnja fijakerom kroz Veliku aleju na Ilidži, oivičenu drvoredom kestena i platana, pruža poseban ugođaj svakome ko odluči posjetiti Vrelo Bosne, sarajevsko izletište podno Igmana.

Među tridesetak fijakerista je i Emin Mahmutović, zvani Peki, koji u razgovoru za Fenu kaže da se ovim poslom bavi 50 godina. Naslijedio ga je od oca, a on od svog oca, što porodičnu tradiciju vožnje fijakera čini dužom od 100 godina. Ističe da i on ima svoje nasljednike.

"Moj sin koji i sad povremeno dođe i vozi fijaker će isto naslijediti od mene, a imam i unuka koji će nasiljediti od nas sviju. Ovdje još niko nije doživio da dočeka da mu peto koljeno nastavi tu tradiciju", priča Mahmutović, te dodaje da je njegov dedo u ono vrijeme imao kovačku radnju u Butmiru i da je pravio fijakere.

Emin kaže da kada je on počinjao da vozi fijaker na Ilidži, bilo je pet fijakerista, pet fijakera, a sada ih je 33.

Ističe da je uvijek birao dobre, kvalitetne konje.

"Uvijek sam imao dobre konje, engleske konje, punokrvne konje", priča Mahmutović i dodaje da je engleski punokrvni konj pametna životinja, da treba dosta raditi s njima, ali da se daju 'ustrojiti'.

Napominje da dva konja koje sada ima, Aga i Viktor, nisu nikada vozili fijaker, oni su trčali na hipodromima, te ih je trebalo tome naučiti, da budu mirni, da su bezbijedni za prijevoz putnika.   

"Pošto sam i sudija na hipodromima, starter, obišao sam cijelu BiH, pa i Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, a i ja sam dok sam bio mlad jahao na trkama, tako da poznajem konje", kazao je Mahmutović. Od svog dede naučio je da prepozna kvalitetnog konja, te kada vidi konja, odmah ocijeni i zna kakav je.

Kao neko ko toliko dugo prevozi kroz Aleju do Vrela Bosne turiste, ali i domaće zaljubljenike u prirodu, priča da su u proteklih četiri-pet godina pretežno dolazili turisti iz arapskih zemalja.

"Imali smo i turiste iz Turske, iz Srbije, Hrvatske, Slovenije... Imali smo toliko posla, koliko mogu konji izdržati, toliko smo imali posla. Uvijek se govorilo za nekoga ko je posjetio Sarajevo da, ako se nije vozio fijakerom i napio se vode s Vrela Bosne, i ćevape ako nije pojeo, nije ni bio u Sarajevu - ističe Mahmutović, te dodaje da je u svom fijakeru vozio i brojne poznate ličnosti", pjevače, glumce, sportiste...

S obzirom na epidemiju koronavirusa i znatno manji broj tursta koji ove godine posjećuju Sarajevo, mnogo je manje posla i za fijakeriste na Ilidži.

Mahmutović kaže da je, u odnosu na prošlu godinu u ovo doba, mnogo manje posla, jer nema turista, ali da je ipak zadovoljan.

"Da hoće ovo proći, da taj virus prestane, jer zdravlje je najpreče", kaže na kraju razgovora Mahmutović i poručuje da će sa svojim konjima i posjetiocima na Ilidži i Vrelu Bosne drugovati sve dok mu to zdravlje bude dozvoljavalo, jer voli ovaj posao i svoje konje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza