Estrogen najveći krivac za nastanak migrene

15.05.2018. 13:32 / Izvor: Agencije
Estrogen najveći krivac za nastanak migrene

Migrene su jedna od frustrirajućih medicinskih misterija. No, naučnici smatraju da su uspjeli riješiti jedan dio tog lavirinta.

Migrene su jedna od frustrirajućih medicinskih misterija. No, naučnici smatraju da su uspjeli riješiti jedan dio tog lavirinta.

Naime, protein na koji utiču promjene u nivoima estrogena može da objasni zašto više žene pati od migrena u odnosu na muškarce.

Migrene su treća najčešća bolest na svijetu, a 75 odsto osoba koje imaju problem sa ovom dijagnozom su žene. Naučnici su ustanovili da su takođe one češće i intenzivnije kod ženske populacije te da nježniji pol ne reaguje na lijekove toliko dobro kao što je to slučaj kod muškaraca.

Na ovogodišnjem sastanku eksperimentalnih biologa u San Diegu, naučnica Emili Galovej je prezentovala nove pronalaske o konekciji između proteina NHE1 i razvića migrene. NHE1 reguliše transfer protona i jona natrijuma kroz ćelijske membrane, uključujući i one koje razdvajaju tok krvi od mozga.

Kada su nivoi NHE1 niski ili molekula ne radi onako kako bi trebalo, migrena može da nastane. Zbog iregularnih disruptovanja NHE1 jona i protona, lijekovi ne mogu baš tako lako da se probiju kroz membranu između krvi i mozga. Ovo može da objasni zašto je ovo stanje tako teško liječiti.

Kada su naučnici analizirali nivoe NHE1 u mozgovima muških i ženskih pacova, otkrili su da su četiri puta veći kod muških nego kod ženskih. Štaviše, kada su nivoi estrogena bili najviši u ženskim primjercima, NHE1 nivoi su bili najniži.

Novi pronalasci bi mogli promijeniti način na koji se izučavaju i liječe migrene u budućnosti, što je veoma bitno kada uzmemo u obzir da je većina studija o migrenama kao subjekte uzimala životinje.

"Sprovođenje istraživanja na molekularnim mehanizmima iza migrene je prvi korak u stvaranju naprednijih lijekova koji bi se pozabavili ovim stanjem kod žena i kod muškaraca", rekla je Galovejova.

Znanje stečeno ovim radom bi moglo donijeti olakšanje milionima onih koji pate od migrena i identifikovati individue koje bi imale bolje rezultate sa određenim terapijama.

Novo istraživanje je dio šireg truda da se izgradi molekularna mapa veze između genitalnih hormona i izraza NHE1. Sljedeći korak je testiranje lijekova koji regulišu ove hormone kako bi se vidjelo kako utiču na nivoe NHE1 u mozgu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza