Europsko U19 prvenstvo za odbojkašice 2020. uklapa se u viziju otvorene Zenice

01.11.2019. 11:02 / Izvor: Akta.ba
Europsko U19 prvenstvo za odbojkašice 2020. uklapa se u viziju otvorene Zenice

Gradonačelnik Kasumović dodao je i kako će u vrijeme održavanja Evropskog prvenstva za mlade odbojkašice u Zenici se održavati tradicionalna manifestacija "Zenica Summer Fest".

Delegacije Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Hrvatskog odbojkaškog saveza, predvođene predsjednikom OS BiH Alijom Fatićem i direktoricom HOS-a Valetinom Biffin boravile su u dvodnevnoj posjeti Zenici.

Tom prilikom članovi Organizacionog odbora Evropskog U19 prvenstva za odbojkašice uvjerili su se u izuzetne infrastrukturne, tehničke i kadrovske potencijale Zenice koja će zajedno sa Osijekom od 19. avgusta do 1. septembra 2020. godine biti domaćin smotre najboljih mladih evropskih odbojkašica.

"Europsko prvenstvo za odbojkašice do 19 godina koje će se iduće ljeto održati u našem gradu, uklapa se u viziju otvorene Zenice u kojoj se dešavaju kvalitetni kulturni, sportski i zabavni sadržaji za naše sugrađane ali i goste iz drugih gradova. Zenica ima bogatu sportsku tradiciju, kvalitetne objekte, povoljan geografski položaj što sve zajedno pokušavamo iskoristiti za promociju grada i razvoj privrede. Nakon nogometa, košarke, rukometa, ragbija i tenisa, ovo Evropsko prvenstvo vjerujem da je znak da postajemo i dom za najbolje odbojkašice i odbojkaše u BiH. Kao ekonomista, sretan sam što će Zenica i njena privreda imati indirektnu korist obzirom da se očekuje dolazak velikog broja sportašica ali i navijača i zato ćemo učiniti sve da ovo bude nezaboravno takmičenje", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradonačelnik Kasumović dodao je i kako će u vrijeme održavanja Evropskog prvenstva za mlade odbojkašice u Zenici se održavati tradicionalna manifestacija "Zenica Summer Fest" što će upotpuniti ugođaj za sve koji u to vrijeme budu u našem gradu.

"Oduševljeni smo uslovima koje sportašima, a u našem slučaju odbojkašicama nudi Zenica. Arena ne samo da je idealna za ovo prvenstvo, nego pruža sve potrebne uslove i za organizaciju Evropskog seniorskog prvenstva. Ovaj projekat koštat će preko 580.000 KM ali raduje nas da su reprezentacije učesnice evropske i svjetske odbojkaške sile. Očekujemo da će se u završnici u Zenici sastati četiri super jake selekcije koje će privući veliki broj gledatelja iz cijele Evrope. I ovom prilikom zahvalio bih se gradonačelniku Kasumoviću i Gradu Zenica na bezrezernoj podršci ovom velikom sportskom projektu", riječi su Alije Fatića, predsjednika Odbojkaškog saveza BiH.

Osim sportske dvorane i drugih pratećih sadržaja, čelnih ljudi dva prijateljska odbojkaška saveza posjetili su i hotele u našem gradu. 

"Uvjeti u dvorani i smještajni kapaciteti u hotelima su izvanredni. Naše kolege iz OSBiH su se pokazali kao izuzetni domaćini i ne sumnjam da će ovo takmičenje probuditi interes javnosti i privući dosta obožavatelja. Ovo je hvale vrijedna manifestacija i festival sporta i mladosti. Hvala gradonačelniku i Gradu Zenica što su odlučili podržati ovo takmičenje”, izjavila je Valentina  Bifflin, direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić, i Miloš Jelčić, predsjednik Odbojkaškog saveza Federacije BIH potpisali su tokom press konferencije održanoj u Areni "Husejin Smajlović" Sporazum po kojem će tehnički organizator nadolazećg Prvenstva Evrope biti Odbojkaški savez FBiH.

Lista 12 država učesnica Eura bit će poznata u proljeće naredne godine, nakon što se završe kvalifikacije. Izvlačenje grupa od po šest reprezentacija održat će se u maju 2020. godine u Zenici, s tim da je izvjesno da će reprezentacija BiH, kao i selekcija susjedne Hrvatske igrati pred svojim navijačima. Grupna faza takmičenja igraće se uporedo u Zenici i Osijeku, počev od 19. septembra. Po dvije prvoplasirane ekipe nastupit će u polufinalu koje će se, kao i finale igrati u Zenici.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza