Evo kako je Nintendo naljutio korisnike igara

10.05.2014. 11:27 / Izvor: Dnevnik.hr
Evo kako je Nintendo naljutio korisnike igara

Nintendo je prošle godine na japanskom tržištu predstavio igru Tomodachi Life koja korisnicima njihove konzole 3DS omogućava 'simulaciju stvarnog života' te je mnogi uspoređuju s popularnim Simsima.

Nintendo je prošle godine na japanskom tržištu predstavio igru Tomodachi Life koja korisnicima njihove konzole 3DS omogućava 'simulaciju stvarnog života' te je mnogi uspoređuju s popularnim Simsima. U Tomodachi Lifeu korisnici upravljaju avatarima koji se mogu zaposliti, kupovati odjeću, zaljubljivati se pa čak i – vjenčati, a nakon Japana, ova igra uskoro stiže i na tržišta Europe i SAD-a.

Brojni vlasnici Nintendove konzole s nestrpljenjem iščekuju početak prodaje ove igre, no dio gay populacije upozorio je na jedan problem – u Tomodachi Lifeu ne mogu se vjenčati istospolni partneri, odnosno avatari.

Zbog toga je 23-godišnji Tye Marini iz SAD-a na društvenim mrežama pokrenuo kampanju 'miiquality' (mii je naziv avatara koji se koriste u ovoj igri) u kojoj zahtjeva od Nintenda omogućavanje vjenčanja istospolnih avatara te napominje kako je riječ o 'simulaciji pravog života' u kojoj bi trebao imati ista prava kao i u stvarnom životu.

Njegov virtualni avatar ne može se vjenčati s avatarom njegovog partnera, zbog čega nema pristup određenom 'ekskluzivnom sadržaju' u igri (jedini način da se vjenča sa svojim partnerom u igri jest da on ili partner promjene spol svog avatara), objavili su na The Guardianu koji je, kao i veliki broj svjetskih medija, posvetio veliku pozornost ovom problemu u Tomodachi Lifeu, odnosno odgovoru Nintenda na ove zahtjeve.

Naime, iz ove su kompanije odbili omogućiti istospolne brakove napominjući kako istospolni brakovi nisu bili u planu u originalnoj verziji igre namijenjene japanskom tržištu, a da su lokalizirane verzije igre bazirane na istom kodu kao i japanska verzija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza