Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Evo kako je Nintendo naljutio korisnike igara

10.05.2014. 11:27 / Izvor: Dnevnik.hr

Nintendo je prošle godine na japanskom tržištu predstavio igru Tomodachi Life koja korisnicima njihove konzole 3DS omogućava 'simulaciju stvarnog života' te je mnogi uspoređuju s popularnim Simsima. U Tomodachi Lifeu korisnici upravljaju avatarima koji se mogu zaposliti, kupovati odjeću, zaljubljivati se pa čak i – vjenčati, a nakon Japana, ova igra uskoro stiže i na tržišta Europe i SAD-a.

Brojni vlasnici Nintendove konzole s nestrpljenjem iščekuju početak prodaje ove igre, no dio gay populacije upozorio je na jedan problem – u Tomodachi Lifeu ne mogu se vjenčati istospolni partneri, odnosno avatari.

Zbog toga je 23-godišnji Tye Marini iz SAD-a na društvenim mrežama pokrenuo kampanju 'miiquality' (mii je naziv avatara koji se koriste u ovoj igri) u kojoj zahtjeva od Nintenda omogućavanje vjenčanja istospolnih avatara te napominje kako je riječ o 'simulaciji pravog života' u kojoj bi trebao imati ista prava kao i u stvarnom životu.

Njegov virtualni avatar ne može se vjenčati s avatarom njegovog partnera, zbog čega nema pristup određenom 'ekskluzivnom sadržaju' u igri (jedini način da se vjenča sa svojim partnerom u igri jest da on ili partner promjene spol svog avatara), objavili su na The Guardianu koji je, kao i veliki broj svjetskih medija, posvetio veliku pozornost ovom problemu u Tomodachi Lifeu, odnosno odgovoru Nintenda na ove zahtjeve.

Naime, iz ove su kompanije odbili omogućiti istospolne brakove napominjući kako istospolni brakovi nisu bili u planu u originalnoj verziji igre namijenjene japanskom tržištu, a da su lokalizirane verzije igre bazirane na istom kodu kao i japanska verzija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza