Evo zašto nikako ne smijete piti kafu na ovoj zimi

28.12.2018. 09:35 / Izvor: hayat.ba
Evo zašto nikako ne smijete piti kafu na ovoj zimi

Dokazano je da svi topli napici, a naročito kafa, koja se najbže apsorbuje, ne djeluju blagotvorno na ljudsko tijelo.

Časopis "Wall Street Journal" je objavio da kafa može veoma loše da djeluje na vas tokom hladnih dana, iako svi često posežete za ovim napitkom kako biste se razbudili, a istovremeno ugrijali. Ispostavilo se da kafa potpuno suprotno utiče na organizam.

Dokazano je da svi topli napici, a naročito kafa, koja se najbže apsorbuje, ne djeluju blagotvorno na ljudsko tijelo. Naime, oni izazivaju mnoge neželjene efekte, kao što je drhtavica i hladan znoj.

Radi se o tome da je vaše tijelo toplije u odnosu na spoljašnju sredinu i da ta temeparturna razlika postaje još veća kada unesete tople napitke, što vodi do stvaranja groznice.

Kafa ima još negativnije efekte na organizam kada se popije na hladnoći, jer ona pospješuje cirkulaciju i metabolizam je prilično ubrzan, tako da je sama energija tijela na višem nivou. Ovo dodatno zagrijava organizam, pa se stvara temperaturna razlika koja može tijelo da dovede u stanje šoka.

"Kafa je, pored toga, snažan diuretik i dovodi do naglog lučenja tečnosti iz organizma. Za ovaj proces se, također koristi energija koja zagreva tijelo, ali stvaranje viška tečnosti je rizično na minusu, jer može da dovede do lanca reakcija, pa da se sve završi teškom infekcijom", kaže Alan Hedge sa Kornel univerziteta.

Šta bi trebalo da pijemo na niskim temperaturama?

"Odgovor je u Mongoliji, zemlji Džingis-kana. Tamo ljudi koriste napitke koji u sebi sadrže maslac", objašnjava Hedge, prenosi Telegraf.rs.

Mongoli često piju kobilje mlijeko. I ono je toplo, ali sadrži visok procenat kalorija i masti i to usporava varenje i održava temperaturu tijela ravnomjernom duži vremenski period i naj način organizam može postepeno da se navikne na nisku temperaturu u spoljašnjoj sredini i da se prilagodi.

Na ovoj zimi je najbolje da ne pijete pića toplija od 40 stepeni celzijusa. Naime, kada naručujete kafu, tražite da je razblaže sa hladnim mlijekom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza