Evolucija mobitela: Od malih telefona do računala "za van"

28.04.2015. 11:17 / Izvor: 24sata
Evolucija mobitela: Od malih telefona do računala 'za van'

Skoro dva desetljeća prošlo je otkad su mobiteli postali stanovnici naših džepova. Pogledajte koliko su se promijenili i koji su to danas najpoželjniji top mobiteli.

Već je gotovo dva desetljeća prošlo otkad su mobiteli postali stanovnici naših džepova i torbica. Od tada do danas dogodile su se velike promjene, a uređaji koji su nekad bili tek umanjena i pokretna verzija fiksnih telefona, danas su računala koja u svakom trenutku imamo pokraj sebe, a uz pomoć brzog mobilnog interneta omogućuju nam i da u svakom trenutku dođemo do svih potrebnih informacija i da budemo u kontaktu s najbližima na nekad nezamislive načine. Klikni i saznaj sve o 4G mobilnom internetu.

Nokia 3210

Apsolutna vladarica svoga vremena, negdje tamo početkom 2000-ih. Oni koji su ju imali bili su "face" jer su bateriju na njoj morali puniti samo jednom do dva puta tjedno, a cool je bila i zbog izmjenjivih maski koje su joj u trenu mijenjale "lice". Nije imala internet, ali zato je imala "zmiju", definitivno najpopularniju mobilnu igru u to doba. Imala je i nekoliko nasljednica, ali njen uspjeh u novijim verzijama nije nadmašen.

Nokia Lumia 930

Desetljeće i pol kasnije štošta se toga promijenilo pa je i Nokia postala znatno veća. Ekran ima 5 inča, sve je u lijepim bojama zahvaljujući i operativnom sustavu Windows Phone. Tu je i kamera od zavidnih 20 megapiksela i munjevito brz internet jer ova Lumia podržava LTE Advanced koji omogućava brzine do čak 150 mbps.

Samsung T 400

Bilo je fora te 2002. godine imati preklopni mobitel i još k tomu s plavim umjesto tada uvriježenog zelenog osvjetljenja ekrana. Polifone melodije bile su još jedna od prednosti ovog "ljepotana", a mogao je i na internet (WAP) iako brzinom kojom danas vjerojatno ne bi mogli otvoriti ništa. Ovaj Samsung mogao se pohvaliti s aluminijskom izradom te prediktivnim načinom unosa teksta.

Samsung Galaxy S6

Zajedno s iPhoneom, Samsungovi premium modeli danas vladaju tržištem. Galaxy S6 upravo je "ispod čekića", a donio je neke zanimljive novosti poput bežičnog punjena baterije, QUAD HD Amoled ekrana vrlo jasnih boja i kamerom koja pruža vrhunsku kvalitetu slike čak i u mraku. Zaslon mu je veličine 5,1 inča, a surfanje internetom odvija se po vrtoglavim 4G brzinama do 150 mbps.

Sony CMDZ 5

Onima kojima je Nokia 3210 bila previše "isfurana", mali preklopni Sony s kotačićem bio je izbor po kojem će definitivno biti drukčiji od drugih. Kotačić je služio kretanju kroz menije, ali očito nije stekao veliku popularnost jer su drugi proizvođači taj Sonyjev koncept jednostavno ignorirali. Jedna od zanimljivih funkcija bilo je vezivanje melodija uz određeni telefonski broj, vrlo napredno za to vrijeme. Mogao je ovaj Sony i na internet, ali malo je tko tada koristio takve ograničene mogućnosti surfanja.

Sony Xperya Z3

Uvijek elegantna i lijepa Xperia u svom trećem izdanju aktualni je Sonyjev model. Svi oni koji vole fotografirati i po kiši ili mobitel ne ispuštaju iz ruke čak ni dok se brčkaju u moru ili bazenu, vjerojatno su oduševljeni činjenicom da je riječ o jednim od rijetkih vodootpornih smartphonea. Xperia Z3 ima Full HD ekran veličine 4 inča, zvuk vrhunske kvalitete, a udobnost surfanja pruža podrška za brzi 4G internet.

iPhone

Kada se pojavio 2007. godine promijenio je sve. Bio je to prvi smartphone novije generacije i uređaj koji je pokrenuo lavinu i nakon kojeg svijet mobitela više nije bio isti. Prvi iPhone bio je daleko od savršenog. Iako je izgledao lijepo i funkcionirao besprijekorno, nije imao podršku za tada i dalje popularan MMS kao niti mogućnost spajanja na 3G mrežu što je tada već bio standard na većini uređaja.

Danas je iPhone dostupan u "dvije veličine", s ekranom od 4,7 i 5,5 inča (iPhone 6 Plus). Je li bolji iPhone ili Samsung, iOS ili Android, u takve se rasprave zasad ne bi upuštali, ali sigurno je da je iPhone jedan od najboljih smartphonea dostupnih na tržištu. Ima vrhunski IPS ekran, kameru od 8 megapiksela, a zahvaljujući odličnom iOS-u radi brzo i fluidno sa specifikacijama koje su, u nekim dijelovima, čak i skromnije od konkurentskih Android uređaja. Putem iPhonea 6 može se također surfati na brzoj 4G mreži.

HTC Desire S

Tajvanski HTC je relativno mlad igrač na tržištu pa vam od njega ne možemo predstaviti neki arhaični monokromatski uređaj, ali zato ćete se svi vjerojatno sjetiti njihovog modela Desire. HTC je rada bio na vrhuncu popularnosti i jedan od glavnih Appleovih konkurenata. Izašao je 2011. godine, a uz ekran od 3,7 inča nudio je i kameru od danas skromnih 5 megapiksela, procesor od 1 GHz te mogućnost spajanja na 3G mrežu što je bio tadašnji standard.

HTC One M9

HTC je s godinama izgubio na popularnosti, ali uređaji kojima se pokušava nametnuti na tržištu i više su nego dobri. Telefon s Full HD ekranom od 5 inča pokreće Snapdragon 810 procesor, a uz Android Lollipop tu je i HTC-ovo Sense 7 sučelje. Stražnja kamera sada snima fotografije od 20 megapiksela, a prednja je UltraPixel kamera. Surfanje internetom brzo je "poput munje" jer M9 donosi podršku za brzine mobilne mreže do 150 mbps.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza