EYOF 2017. najznačajniji olimpijski projekat nakon ZOI '84

08.03.2014. 08:44 / Izvor: eKapija.ba
EYOF 2017. najznačajniji olimpijski projekat nakon ZOI '84

Izvršni odbor za organizaciju Zimskih olimpijskih igara – EYOF 2017., održao je u petak press konferenciju u Olimpijskom komitetu (Zetra), na kojoj je zvanično predstavljen direktor EYOF-a, Samir Avdić.

Izvršni odbor za organizaciju Zimskih olimpijskih igara – EYOF 2017., održao je u petak, 07. marta 2014. godine,  press konferenciju u Olimpijskom komitetu (Zetra), na kojoj je zvanično predstavljen direktor EYOF-a, Samir Avdić. ''EYOF je najznačajniji olimpijski projekat nakon trideset godina. Ovim projektom smo uspjeli objediniti sve nivoe vlasti. To šalje jednu snažnu poruku,  da ovi gradovi i zemlja u jednom integriranom projektu mogu dati mnogo. Uradićemo sve što je potrebno kako bi EYOF 2017. bio najbolje organizirani do tada’’, kazao je Avdić.

Said Fazlagić, član EOK komisije za EYOF i član Izvršnog odbora EYOF 2017., prisutne je upoznao sa tehničkim detaljima igara. "Često nas pitaju da li je EYOF olimpijada. Da, to jeste olimpijada i to je najveća sportska smotra u Evropi. Na EYOF-u 2017., koji će trajati od 11.-18.02.2017., učestvovaće oko 1.500 sportista u 16 disciplina i 7 sportova", kazao je Fazlagić, istaknuvši da je najveći broj sportova na EYOF-u 9, a najmanji 7, te da će igre 2017 imati 7 sportova, s obzirom da za preostala dva, ski skokovi i karling, ne postoje tehnički uslovi.

Prema riječima Ranka Čovića, zamjenika gradonačelnika Sarajeva i koordinatora za organizaciju EYOF-a 2017., formiran je privredni subjekat, odnosno d.o.o. koji će da upravlja organizacijom igara i angažuje sve subjekte čije je učešće neophodno kako bi igre bile ralizirane na najbolji mogući način. Zamjenik gradonačelnika je također istakao pomoć iz fondova Evropske unije. "S obzirom da BiH nije članica Evropske unije, ne možemo očekivati njenu direktnu podršku. Ali, možemo aplicirati posebno kao organizator na neke druge fondove, kako bi dobili neophodna sredstva", kazao je Čović.

Šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Igor Golijanin naglasio je kako je EYOF 2017. fina strana BiH. ''Ovako bi stvari trebale biti u ovoj državi. Mi smo do sada ispunili sve obaveze koje su se od nas očekivale. Izuzetno smo zadovoljni svojim radom i onim što smo postigli. Jedna smo od rijetkih zemalja koja je na vrijeme uspjela sve da realizira što se očekivalo u ovom periodu", kazao je Golijanin naglasivši kako EYOF 2017. nije samo sportska smotra u trajanju od sedam dana, nego i prilika za razvoj sporta i turizma, ali i šansa da stvorimo ozbiljne takmičare i ozbiljne uslove za zimske sportove.

Faruk Čatal, predsjednik Izvršnog odbora i Saša Klepić, generalni sekretar EYOF-a 2017., istakli su kako su u protekla dva mjeseca održane sjednice na kojima su doneseni brojni akti koji će omogućiti uspješnu realizaciju EYOF-a, te potpisani ugovori kojima se definišu obaveze organizatora. ''Kompletna operativna i organizacijska struktura je definisana. Jedina stvar koju još čekamo jeste master plan, odnosno glavni plan, koji je trenutno u Olimpijskom komitetu'', kazao je Čatal.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza