EYOF 2019: Pogledajte raspored borilišta i disciplina koje će se održati

14.01.2019. 12:46 / Izvor: Akta.ba
EYOF 2019: Pogledajte raspored borilišta i disciplina koje će se održati

EYOF 2019. godine održaće se u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara.

EYOF je najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Ove godine, kako najavljuju organizatori u Sarajevu i Istočnom Sarajevu će biti najmasovniji u historiji održavanja ovog takmičenja, s obzirom da je učešće do sada potvrdilo 48 zemalja s preko 1.086 sportista i oko 750 članova delegacija.

EYOF 2019. godine održaće se u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara.

Otvaranje ovog velikog sportskog događaja, najmasovnijeg od Zimske olimpijade 1984., održat će se na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase, a zatvaranje na stadionu Slavije u Lukavici.

Kako kažu iz Organizacionog odbora olimpijski plamen će ponovo biti zapaljen na najvećem stadionu u BiH, a sa njime će stići i pozitivne sportske emocije i natjecateljski duh. Maskota ovog olimpijskog događaja je Groodvy.

EYOF 2019. takmičenje će biti održano u osam disciplina, odnosno osam sportova raspoređenih na osam borilišta koja se nalaze na Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Olimpijskoj dvorani “Juhan Antonio Samaranch”, zatim u Sportsko-poslovnom centru "Peki” na Palama, dvorani Skenderija, tu je još stadion “Slavija” u Istočnom Sarajevu i prostor Dvorišta na Jahorini.

Bjelašnica

Ova planina bit će mjesto na kojem će se održati snowboarding i alpsko skijanje u disciplinI timski paralel slalom.

Bjelašnica je najviši ski centar u Bosni i Hercegovini, nalazi se u centralnom dijelu na jugozapadu, na udaljenosti od samo 25 km od Sarajeva. Zima u Bjelašnici traje od novembra do maja. Posebna atrakcija je visok snježni pokrivač koji može doći do nekoliko metara. Na najvišoj tački na 2.067 m nadmorske visine, meteorološka stanica izgrađena je 1894. godine, što je i najviše stalno nastanjenje u Bosni i Hercegovini.

Jahorina

Jahorina pripada planinskom dinarskom sistemu i bit će domaćin alpskom skijanju – slalomu i veleslalomu.

Najviši vrh ove planine je Ogorjelica sa 1,916 m nadmorske visine.Odlična konfiguracija terena, dosta kvalitetnog snijega, pogodna klima, 20 kilometara alpskih staza i blage padine (Rajska dolina), uključili su ovu planinu među najljepše i najpoznatije ski centre. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175, od oktobra do kraja maja.

Na 14. Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu na Jahorini su održane alpske discipline za žene. Jahorina je 30 km udaljena od Sarajeva i 15 km od Pala.

Sportsko-poslovni centar "Peki" Pale

Sportsko-poslovni centar "Peki“ Pale koji je smješten uz samu obalu rijeke Miljacke, između zgrade administrativnog centra opštine Pale i fudbalskog stadiona "Romanija" bit će domaćin Karling disciplini.

U sklopu centra nalazi se sportska dvorana dimenzija 26 x 48 m. Kapacitet tribina je 2.160 sjedećih mjesta i 200 mjesta za stajanje na galerijskim prostorima. U prostoru iza aut-linija moguće je postaviti još 300 stolica za sjedenje. U funkciji su trenutno dvije sale. Velika sala namijenjena za dvoranske sportove: odbojku, košarku, rukomet, mali fudbal, kao i ritmičku gimnastiku. Mala sala namijenjena je za sve vrste borilačkih sportova i vještina.

Olimpijska dvorana “Juhan Antonio Samaranch" - Zetra

Hokej na ledu održat će se u Ooimpijskom kompleksu "Zetra". Pokriva površinu od preko sedam hektara. Vlasnik kompleksa je ZOI'84 OCS Sarajevo, koji je pravni nasljednik Organizacionog odbora XIV Zimske olimpijade.

Skenderija

Umjetničko klizanje moći ćete pratiti u Skenderiji i dvorani "Mirza Delibašić". U dvorani je već postavljen led i bit će pušten u funkciju 30 dana prije početka EYOF-a i otvoren za građane

Dvorana Mirza Delibašić je ime višenamjenske sportske dvorane sa pratećim objektima namijenjenim održavanju sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih događaja. Dvorana je dobila ime po Mirzi Delibašiću, najvećem bh. košarkašu koji je igrao za KK Bosnu.

Igman - Veliko Polje

Veliko Polje na Igmanu bit će mjesto takmičenja u Skijaškom trčanju. Veliko Polje je jedna od najboljih lokacija u Evropi u smislu kvaliteta vazduha. Tokom zimskih mjeseci Veliko Polje je idealno za bavljenje nordijskim disciplinama skijanja, a u ovoj oblasti održana su takmičenja u nordijskim disciplinama tokom XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Dvorišta Jahorina

Nordijski ski centar Dvorišta se nalazi u podnožju olimpijske ljepotice Jahorine, na nadmorskoj visini od 1.350 m, a udaljena oko 14 km od Pala i bit će domaćin takmičenje u biatlonu.

Stadion "Slavija"

Stadion Slavija je multifunkcionalni stadion u Istočnom Sarajevu. Trenutno se uglavnom koristi za igranje fudbalskih utakmica i predstavlja domaći stadion FK Slavije. Kapacitet stadiona je 4.000 sjedećih mjesta i 2.000 stajaćih mjesta, a za potrebe EYOF-a iskoristiti će se za takmičenje u brzom klizanju.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza