Facebook ekonomski jak kao Portugal?

23.01.2015. 08:51 / Izvor: Nezavisne novine
Facebook ekonomski jak kao Portugal?

Krajem novembra Francuska i Njemačka pozvale su EK da revidira pravila konkurencije za internet platforme da bi stvorila uslove za ravnopravnu utakmicu i podstakla evropske kompanije da uđu na to tržište.

Društvena mreža "Facebook", koja je objavila izvještaj prema kojem je zaslužna za 195 milijardi evra prihoda u svjetskoj ekonomiji i 4,5 miliona radnih mjesta u 2014, što je, poređenja radi, jednako BDP-u Portugala, izazvala je buru reakcija među analitičarima.

Nezavisni ekonomisti smatraju da je izvještaj, koji je radila revizorska kuća "Deloitte", zasnovan na pogrešnim pretpostavkama. Ne osporavajući da "Facebook" ima izvjestan pozitivan uticaj na svjetsku privredu, oni su ocijenili da taj uticaj nije ni izbliza toliko veliki kao što se prikazuje.

Stručnjaci "Deloitea" ekonomskom analizom procjenjivali su uticaj "Facebooka" za firme koje ovu mrežu koriste kao marketinšku platformu, kao i uticaj na prodaju mobilnih telefona, internet usluga i kao oruđe ekonomije zasnovane na aplikacijama.

Prema nalazima istraživanja, u privredi EU "Facebooku" se mogu pripisati 44 milijarde evra i 783.000 radnih mjesta od oktobra 2013. do oktobra 2014. U pogledu zapošljavanja u EU je od toga najveće koristi imala Velika Britanija (154.000 radnih mjesta), Njemačka skoro duplo manje (84.000), a slijede Francuska (78.000) i Italija (70.000). Najveći uticaj zabilježile su SAD - 98 miljardi evra i 1,04 miliona radnih mjesta.

Istraživanje se može shvatiti i kao izvjesna protivteža kritikama na račun "Facebooka", između ostalog i u pogledu doprinosa porezima i poslovanju u EU. "Facebook" je jedna od kompanija koju bi mogla da pogodi najava britanskog ministra finansija Džordža Ozborna da će primijeniti taksu od 25 odsto na profit "koji su multinacionalne kompanije ostvarile ekonomskom aktivnošću u Velikoj Britaniji, što se onda vještački izmješta iz zemlje".

Krajem novembra Francuska i Njemačka pozvale su EK da revidira pravila konkurencije za internet platforme da bi stvorila uslove za ravnopravnu utakmicu i podstakla evropske kompanije da uđu na to tržište.

Ministri nadležni za internet i telekomunikacije ove dvije zemlje podržali su napore EU da istraži poresku praksu stranih giganata u Evropi.

Portparol "Facebooka" je rekao za briselski "EurAktiv" da izvještaj nije objavljen da bi se odgovorilo na ove kritike, već da bi se sagledao pozitivan uticaj ove kompanije na privredu.

Međutim, prema pisanju bloga "Wall Street Journala", izvještaj ne treba shvatiti zdravo za gotovo. U tekstu se ukazuje da je navodni uticaj "Facebooka" na privredu gotovo jednak bruto domaćem proizvodu Portugala, i dovodi se u pitanje ovaj nalaz.

S ovom ocjenom se nije složila operativna direktorka "Facebooka" Šeril Sandberg, koja kaže da je "Facebook" istraživanjem želio da ukaže da tehnološke kompanije ne nanose samo štetu tradicionalnim sektorima, već i stvaraju nova radna mjesta i to van tehnološkog sektora.

Direktorka u "Deloiteu" nadležna za ovo istraživanje Ana Agilar rekla je da istraživanje počiva na statističkim podacima koje je pružio "Facebook".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza