Facebook tuži kompanije koje prodaju lažne profile

Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Facebook tuži kompanije koje prodaju lažne profile

06.03.2019. 13:04 / Izvor: Agencije

Ukoliko ste ikada primili spam poruku na Facebook-u ili zahtjev za prijateljstvo od sumnjivog profila, velike su šanse da je to lažni profil. Ovi lažni nalozi se koriste u svrhu slanja spam-a ili u nekim slučajevima za prikupljanje informacija o nalozima ili drugih vrsta osjetljivih ličnih podataka.

Dobra vijest je da Facebook radi nešto po tom pitanju, jer je kompanija nedavno podnijela tužbu u američkom Federalnom sudu, gdje optužuju četiri kompanije i tri pojedinca za prodaju i promociju lažnih profila, prenosi Ubergizmo.

Ove kompanije su takođe prodavale lažne pratioce kao i lažne lajkove, gdje bi takve akcije mogle vještački da dovedu do toga da postovi imaju bolju statistiku nego što zaista imaju. Prema navodima iz kompanije, nadaju se da će sa ovom tužbom biti u mogućnosti da pošalju poruku i "podvuku da se ova vrsta lažnih aktivnosti ne toleriše".

Facebook nije jedini koji se bavi iskorjenjavanjem lažnih profila, te i druge platforme kao što su Twitter i Instagram takođe imaju slične probleme.

Nedavno je Amazon ostvario neku vrstu pobjede kada je FTC uspjela da riješi slučaj lažnih pregleda koji su ostavljeni na proizvodima.

PODIJELI:

TAGOVI:

Facebook

Lažni profili

Amazon

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza