Festival domaćih rakija "Zlatni čokanjčić" održan u Zenici

18.02.2020. 13:16 / Izvor: Akta.ba
Festival domaćih rakija 'Zlatni čokanjčić' održan u Zenici

Proizvođači su dostavili ukupno 180 raznih proizvoda od rakije, stručni žiri je sedam dana pažljivo ocjenjivao svaki uzorak.

U Zenici je proteklog vikenda održan 9. Festival domaćih rakija “Zlatni čokanjčić”, a drugi pod pokroviteljstvom društva SPKD Prosvjeta Zenica i HKD Napredak Zenica.

Na ovogodišnjem festivalu sudjelovalo je 55 proizvođača iz mnogih gradova BiH: Sarajeva, Teslića, Cazina, Ugljevika, Novog Šehera, Dervente, Bijeljine, Busovače, Viteza, Travnika, Jajca, Kaknja, Žepča, Mostara, Beograda i Zenice.

"Ovo nam je deveti festival po redu, a drugi u zajedničkoj režiji Prosvjete i Napretka. Ove godine imamo 55 izlagača, blizu 200 uzoraka, tako da možemo reći da smo sami sebe pobijedili. Nadamo se da će sljedeće godine biti još bolje i kvalitetnije. Uzorke smo dobili iz raznih dijelova BiH, ali i susjednih zemalja. Mislim da smo napravili jednu stvarno divnu priču i trudit ćemo se da sljedeće godine bude još bolje", rekao je Boško Jefić ispred SPKD Prosvjeta.

Proizvođači su dostavili ukupno 180 raznih proizvoda od rakije, stručni žiri je sedam dana pažljivo ocjenjivao svaki uzorak.

Nagradu za najbolji kvalitet "Zlatni čokalj" osvojili su: Ivan Kajić za rakiju od šljive, Marko Gačić rakija od jabuke, Esad Porobić rakija od kruške, Miroslav Šafradin rakija od dunje, slobodan Vidović rakija od kajsije, Alija Šakonjić rakija od drijena i Slaven Čović za najbolji liker. 

Prostor sokolane bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a posjetioci su mogli podržati festival kupovinom čokanja na ulazu.

Inače, sponzor Festivala je bila kompanija "PERO" Zenica d.o.o. koja je predstavila kazan za rakiju PROFESSIONAL od 120 l.  Kompletan kazan sastoji se od bakarnog kotla, kape, ložišta, parovodne cijevi (lule) i hladnjaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza