Festival izdavačke kuća Buybook: Bookstan od 25. do 28. jula

14.07.2016. 14:20 / Izvor: Akta.ba
Festival izdavačke kuća Buybook: Bookstan od 25. do 28. jula

Festival, kao novi sadržaj Buybookove ponude, nastavak je adekvatnog pozicioniranja knjige, autorstva i ostalih izdavačkih segmenata.

Pokretanjem Festivala, Izdavačka kuća Buybook obilježava 20 godina uspješnog rada.

Festival, kao novi sadržaj Buybookove ponude, nastavak je adekvatnog pozicioniranja knjige, autorstva i ostalih izdavačkih segmenata bez kojih književna produkcija nije moguća.

Bookstan nam neće samo približiti recentnu međunarodnu književnu produkciju, njene autore i autorice, prevodioce, kritičare i urednike; kroz festivalski program nastavićemo njegovati angažovani pristup bosanskohercegovačkom autorstvu te smo pripremili niz novih naslova bh. autora i autorica koji će svoje premijerno predstavljanje imati u programu Bookstana.

Edukacija i promocija

Svako festivalsko izdanje pratiće i kuratorski angažman etabliranih i međunarodno priznatih pisaca.

Ove godine je to Aleksandar Hemon zahvaljujući kom u Sarajevo, u saradnji sa Buybookom, stižu neki od najznačajnijih američkih autora, agenata, kritičara i urednika. Ovogodišnji festival se odvija pod motom ''No East, No West'' kog je osmislio upravo Hemon. Svjesni da su kritičari i kritičarke ne samo ključni posrednici između čitalačke publike i književnog djela već najvažniji za njegovu valorizaciju, ponosni smo što već u prvom festivalskom izdanju imamo edukacijski segment-književne radionice za made kritičare na kojim će predavači biti značajni regionalni i svjetski književni kritičari i urednici.

Radionice počinju dva dana prije zvaničnog početka Bookstana, otvara ih Edin Pobrić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a nakon njega polaznici/e imaće priliku slušati predavanja književnih kritičara Nenada Rizvanovića i Teofila Pančića, urednika i autora Johna Freemena, spisateljice i aktivistice Mone Eltahawi te festivalskog kuratora i pisca, Aleksandra Hemona.

BiH i regija

Asmir Kujović, Naida Mujkić, Marko Tomaš, Nihad Hasanović, Damir Ovčina, Nenad Đurić, Marko Vešović, Mustafa Zvizdić i Nerzuk Ćurak Buybookovi su autori/ce čije nove knjige predstavljamo na Bookstani.

Domaći gost/izdavač biće Dobra knjiga i predstavljanje autora/ca: Adisa Bašić, Lejla Kalamujić, Mile Stojića i Hadžema Hajdarevića.

Crnogorsku književnu reprezentaciju koja učestvuje u programu Bookstana čine: Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Milorad Popović i Edhem Mandić.

Ugostićemo i izdavačku kuću Booka iz Beograda i Frakturu iz Zagreba.

U regionalnom programu učestvovaće i Miljenka Buljević iz zagrebačke Bookse te Susan Curtis Kojakovic, osnivačica i direktorica izdavačke kuće Istros Books.

Svake godine Bookstan će imati zemlju u fokusu, ove godine je to Turska sa autoricom Ece Temelkuran i autorom Mariom Leviem, koje će predstaviti direktorica agencije Kalem Nermin Mollaoglu.

No East, no West

U centralnom festivalskom programu učestvuju:

Rawi Hage je rođen u Bejrutu, gdje je proživio deved godina građanskog rata. On je pisac i vizualni umjetnik. Njegov prvi roman, "De Niro's Game" ("De Nirova igra") dobio je književnu nagradu na Međunarodnom književnom festivalu u Dublinu, te je prevedena na trideset jezika. Takođe je osvojio nagradu McAuslan za prvu knjigu, te nagradu Paragraphe Hugh MacLennan za prozu. Bio je finalista za nagradu Scotiabank Giller, književnu nagradu Generalnog guvernera Kanade, nagradu Društva pisaca Kanade, kao i Nagradu pisaca Commonwealtha. Nakon Buybookovog izdanja njegovog romana Žohar, na Bookstanu će biti predstavljeno izdanje njegovog romana De Nirova igra.

Kamila Shamsie, spisateljica Rođena u Pakistanu, studirala je i predavala u SAD-u. Danas živi u

Velikoj Britaniji. Uz književno stvaralaštvo piše i za Guardian, često nastupa na BBC-u i dobitnica je brojnih priznanja za svoj literarni rad. Bookstan će predstaiti njen roman ''Bog u svakom kamenu''.

Mona Eltahawy je egipatska spisateljica, aktivistkinja, feministkinja i borkinja protiv seksualnog nasilja, koja trenutno živi i radi u New Yorku. Autorica je knjige ''Hidžabi i himeni" čije će Buybookvo izdanje biti promovisano na Festivalu. Newsweek ju je 2012. svrstao među 150 neustrašivih žena.

Rabih Alameddine je rođen u Jordanu, a odrastao je u Kuvajtu i Libanu. Obrazovao se u Engleskoj i Americi, ima diplomu inžinjera univerziteta UCLA. Nakon studija preselio se u Kuvajt, odatle prešao u Liban i na kraju se nastanio u Los Angelesu gdje i danas živi. Šira čitalačka publika najčešće ga prepoznaje po romanu ''Ja božanstvena'' kog je u b/h/s prevodu objavila Izdavačka kuća Buybook,  uz "Hakawati", "Koolaidis" i "Žena bez koje se može". Dobitnik je najviših američkih književnih priznanja, uz National Book Critics Award finalist, i mnoge druge.

John Freeman je jedan od vodećih američkih književnih kritičara, donedavno urednik časopisa Granta i sada vlatitog časopisa Freeman's. Freeman je recentni predsjednik National Book Critics Circle Award u SAD-u, a redovno piše za New York Times Book Review, Los Angeles Times, Guardian, i Wall Street Journal.

Amila Buturović je orijentalistica i anglistica iz Sarajeva. Magistrirala je i doktorirala na kanadskom univerzitetu McGill, a sada predaje na York University u Torontu. Bavi se predmetima koji obuhvataju teritoriju arapskog i osmanskog historijskog područja, uključujući i Balkan.

Gosti-domaćini

Kroz sve festivalske sadržaje vodiće vas Bookstanovi moderatori/ce: Ahmed Burić, Ferida Duraković, John Freeman, Edin Pobrić, Nedžad Ibrahimović, Amra Mutapčić Čengić, Amila Buturović, Adisa Bašić, Nermin Mollaoglu, Enver Kazaz i Goran Samardžić.

Tokom festivala biće postavljene i dvije izložbe, Buybookove naslovnice, dizajnerice Aleksandre Nine Knežević i izložba stripa nastalog prema priči Karima Zaimovića ''Tajna džema od malina'', autora Aleksandra Saše Brezara, Enisa Čišića i Borisa Stapića "Tajna stripa od malina Karima Zaimovića".

Realizaciju prvog Bookstana podržali su: Kanton Sarajevo – Ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, Goethe-Institut, Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Sarajevo, Ambasada Republike Turske, Ambasada Kanade, Igepa i Dobra knjiga Sarajevo, a podršku prgramu daju i Akademija likovnih umjetnosti, Filozofski fakultet Univerzteta u Sarajevu te Gazi Husrev-begova medresa.

Bookstan se održava na prostoru Radićeve ulice, knjižare Buybook i Akademije likovnih umjetnosti o 25. do 28. jula.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza