Festival sevdalinke 17.,18. i 19. juna u Tuzli

23.05.2019. 10:21 / Izvor: Akta.ba
Festival sevdalinke 17.,18. i 19. juna u Tuzli

Festival "Sevdalinko, u srcu te nosim" bit će održan 17., 18. i 19. juna u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Festival "Sevdalinko, u srcu te nosim" bit će održan 17., 18. i 19. juna u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru (BKC), potvrđeno je na konferenciji Udruženja muzičkih umjetnika, organizatora ove manifestacije, saopćio je organizacioni odbor.

Od ove godine, glavna nagrada takmičarskog dijela Festivala za najboljeg izvođača sevdalinke nosit će naziv po istaknutom izvođaču Safetu Isoviću.

"Imajući u vidu značaj i dimenzije do kojih je Festival izrastao u proteklih 11 godina, imenovanjem naše „grand prix“ nagrade po uvaženom Safetu Isoviću, želimo s jedne strane odati počast gospodinu Isoviću i izraziti zahvalnost članovima njegove porodice za sve što su učinili na promociji i njegovanju sevdalinke", rekla je predsjednica Udruženja i interpretatorka sevdalinke Ramiza Milkunić.

Ovogodišnji 11. festival bit će trodnevna manifestacija koja će započeti 17. juna takmičenjem harmonikaša iz regiona. Glavnu nagradu, harmoniku „guerrini“, uručit će najboljem izvođaču predstavnici proizvođača koji  tim povodom dolaze iz Italije.

Noć kasnije, 18. juna, bit će takmičenje za najbolju sevdalinku, autorsko djelo izvedeno i napisano u duhu sevdaha. 

Revijalna noć će biti 19. juna, kad će najljepše sevdalinke izvoditi Halid Bešlić, Nedeljko Bilkić, Snežana Đurišić, Nihad Alibegović, Merima Njegomir i drugi interpretatori.

Festival sevdalinke u Tuzli kruna je godišnjih aktivnosti koje Udruženje muzičkih umjetnika provodi kako bi sevdalinka bila uvrštena i na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

"Veći dio tog posla je već urađen. Popunjena je aplikacija, a ostalo je da se prikupe pisma podrške i saglasnosti, koje prilažu baštinici sevdalinke i njeni prenosioci. Iz Tuzlanskog  kantona pisma će priložiti Muzej istočne Bosne, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa, Ministarstvo kulture i sporta, Udruženje muzičkih umjetnika i Ramiza Milkunić. Pisma su sad na provjeri, a uskoro će biti vraćena na potpisivanje, što je posljednji korak pred slanje UNESCO-u", rekla je muzejska savjetnica u Muzeju istočne Bosne Vesna Isabegović.

Osim muzičkog dijela, festival sevdalinke u Tuzli je tokom postojanja posvetio puno vremena stručnoj valorizaciji bh. tradicionalne pjesme. Jedan od ciljeva takvog djelovanja je približiti sevdalinku nastavnicima, odnosno učenicima.

"Želimo promovirati sevdalinku nastavnicima muzičke kulture, bosanskog jezika i historije. Mi djelujemo u nadi da ćemo na velika vrata uvesti sevdalinku u nastavni proces i tako je približiti mladim generacijama", izjavila je magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije Jasna Hadžiselimović.

U ime BKC-a, festival je najavio likovni umjetnik Hari Ejubović. Rekao je da su pripreme u toku i da će produkcijski sve biti na još većem nivou nego ranijih godina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza