Film "Djeca" osvaja nove festivalske nagrade širom svijeta

20.11.2012. 13:18 / Izvor: eKapija.ba
Film 'Djeca' osvaja nove festivalske nagrade širom svijeta

Za vrijeme kino prikazivanja filma Djeca redateljice Aide Begić širom BiH u mjesecu novembru pristižu i nova internacionalna festivalska priznanja.

Među najsvježije nagrade spadaju specijalna nagrada žirija i nagrada za najbolju glumicu na Festivalu mediteranskog filma u Briselu i specijalna nagrada žirija João Bénard da Costa na Lisbon & Estoril Film Festivalu.

Od svjetske premijere ove godine na prestižnom Cannes Film Festivalu u okviru zvanične selekcije Un Certain Regard, gdje je film DJECA nagrađen Specijalnim priznanjem žirija pa sve do danas, život filma DJECA se nastavlja sa uspjehom. Značajno je napomenuti da je upravo ovaj film BH kandidat za Oskara, te da je ovogodišnji Sarajevo Film Festival svoje 18. izdanje otvorio filmom DJECA, a glavna protagonistica, glumica Marija Pikić nagrađena je Srcem Sarajeva za najbolju glumicu.

Pored navedenih nagrada i priznanja sa kojima je film DJECA započeo svoj život, tu su i Nagrada Cineuropa 18. Sarajevo Film Festivala, Nagrada za najboji film - Lino Micciche, Nagrada Pesaro Young Cinema, Amnesty Italia Cinema nagrada i Human Rights Award na festivalu Pesaro New Cinema, nagrada za najbolju režiju Živojin Žika Pavlović na Festivalu LIFFE, Nagrada za režiju i Nagrada za najbolju glumicu na Montenegro Film Festivalu, te Nagrada za najbolju glumicu na Mojkovac film festival.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza