Film "Povratnik" favorit za Oscare

27.02.2016. 11:00 / Izvor: Federalna.ba

Među nominovanima za najbolju režiju nalaze se reditelji Adam McKay ("The BIg Short"), Miller (Pobjesnjeli Maks), Iñárritu "Povratnik", Lenny Abrahamson (Soba) i Tom McCarthy (Pod lupom).

Film "The Revenant" (Povratnik) meksičkog reditelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua s Leonardom DiCaprijom u glavnoj ulozi, s 12 nominacija, veliki je favorit za Oscare, čija će svečana dodjela biti u nedjelju uvečer u Los Angelesu.

Četvrti nastavak "Pobješnjelog Maksa" (Mad Max: Fury Road) reditelja Georga Millera osvojio je deset nominacija dok je "The Martian" (Sam na Marsu) kultnog britanskog reditelja Ridleya Scotta dobio sedam nominacija.

"Povratnik" je između ostalog nominovan u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca.

Osam filmova će se boriti za Oscara za najbolji film: "The Big Short" (Slučaj vijeka), "Sam na Marsu", "Povratnik", "Spotlight" (Pod lupom), "Room" (Soba), "Brooklyn", "Mad Max:Fury Road" i "Bridge of Spies" (Most špijuna).

Među nominovanima za najbolju režiju nalaze se reditelji Adam McKay ("The BIg Short"), Miller (Pobjesnjeli Maks), Iñárritu "Povratnik", Lenny Abrahamson (Soba) i Tom McCarthy (Pod lupom).

DiCaprio je nominovan u kategoriji najboljeg glumca, zajedno s Bryan Cranstonom (Trumbo), Mattom Damonom (Sam na Marsu), Michael Fassbenderom (Steve Jobs) i Eddijem Redmayneom (The Danish Girl).

Britanska glumica Charlotte Rampling nominovana je za najbolju žensku ulogu u filmu (45 godina), kao i Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (Soba), Jennifer Lawrence (Joy) i Saoirse Ronan (Brooklyn).

U kategoriji za najbolji strani film nalaze se francusko-tursko ostvarenje "Mustang", kolumbijski "Embrace the Serpent", jordanski "Theeb", danski "The War" i mađarski film "Son of Saul".

Ovogodišnja dodjela će biti u znaku polemika zbog nedostatka rasne i etničke raznovrsnosti, jer je američka Akademija za film i nauku i prošle godine osuđivana zbog nedostatka nominacije glumaca koji nisu bijelci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza