Pauza

Filteri za vodu - trend ili potreba?

06.01.2009. 14:47 / Izvor: eKapija.ba

Još uvijek, kad spomenete pojam filter za vodu, neki vas mogu u čudu pogledati: „Što je to?“

Pa i ako su čuli za to, druga konstatacija je: „To nama u BiH nije potrebno! Mi imamo čistu vodu u dovoljnim količinama.“

Za količinu ćemo se složiti. Za pojam „čista“, samo djelomično . . .

Istovremeno, nikome više nije neobično da se voda kupuje u dućanu, u ama baš svim dijelovima države. To nisu male količine, već jako značajne. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, vrijednost uvoza mineralnih i negaziranih voda u 2008. godini u BiH izonsi oko 250 miliona
KM. Na to dodajte količinu koju su na tržište izbacili domaći proizvođači.

Opet će neki reći:
„ To je trend. Voda u boci je u modi“. „Nusprodukt otvaranja prema Zapadu.“

TREND ???
U državi u kojoj je stopa nezaposlenosti 43%, u kojoj je prosjek plate 250 €, za one koji imaju sreće da dobiju platu, u državi u kojoj su promjene na bolje rijetke kao čovječja ribica, kupovina vode sigurno nije trend.

Ako nije trend, možemo li govoriti o potrebi?

Prije 15-tak godina smo sa omalovažavanjem pričali o nekim Francuzima, Nijemcima i onim, koji moraju kupovati vodu. U istom periodu bilo je nezamislivo pročitati novinske članke sa naslovima poput ovih:
Vrelo Vrioštice (Ljubuški) izbacuje plastične boce!
• Cijanid bi mogao ubiti masu Sarajlija!
Samo 10 % vode iz privatnih vodovoda u H-B županiji se smije piti!
• 9.000 Maglajlija pred epidemiološkom katastrofom!
U Savu otišlo 10.000 kubika radioaktivne vode!
• Mostar: piju vodu koja curi pokraj kanalizacije!
Vareška otrovna voda ugrožava sliv Bosne!
• U Grudama crvi u vodi iz slavine!
Novotravničani u strahu od žutice i bjesnoće!
• Azbest kriv za eksploziju karcinoma u Zavidovićima
Dolina Neretve: Tanjuri puni pesticida!
• Kontrola azbesta: Bez propisa nema ni kontrole…

Ovaj spisak bi se mogao protegnuti na par stranica, i na našu zajedničku žalost, svaki dan se može osvježiti sa novim člancima.

Krije li se možda porast potražnje čiste vode u povišenom stupnju ekološke svijesti?

Rješenje ovih problema može biti kupovina vode. Izuzetno lako za reći, malo teže provesti u djelo. Razlozi su jednostavni:
svakodnevni fizički angažman
svakodnevni trošak
minimalne količine, najčešće dovoljne samo za piće.
Što je sa kuhanjem, tuširanjem, potrebom za većom količinom čiste vode u trenutku?
Sigurnost nećemo spominjati.

Na drugoj strani je evidentiran porast prodaje filtera za vodu koji ovisno o modelu, pružaju djelomičnu ili sto postotnu zaštitu. Osim CaCo3, vapnenca ili kamenca, koji uzrokuju naslage kako u našim instalacijama i perilicama, zatim našem organizmu, što je daleko opasnije, tu su sve prisutniji teški metali koji se talože i deponiraju u bubrezima, utrobi, kostima i mozgu. Prisutan je problem zastarjelih instalacija, loših ili čak opasnih materijala.

Još uvijek su nam u sjećanju slike Neretve zagađene trafo-uljem. Olako prelazimo preko ovakvih katastrofa. Slike se zaborave, problem ostaje. U Mostaru kruži priča da je kazna odgovornima za ovaj incident ukidanje toplog obroka. Koliko imamo takvih Neretvi svaki dan? Jesmo li sigurni da su sve havarije ugledale svjetlo dana? Ne možemo reći da nadležne službe ne rade svoj posao. Ali oni su nažalost, ograničeni sredstvima kojim raspolažu, što je opet neizravno vezano za nas kao pojedince. Jer ako ne plaćamo potrošenu vodu, kako možemo očekivati da imamo kvalitetu iste. Jedan espresso platimo u ekvivalentu 1000 lit vode iz vodovoda.

Voda iz gradske mreže je u većini slučajeva zdravstveno ispravna. Međutim, u toj vodi se nalaze i supstance čije dugotrajno unošenje u organizam može dovesti do zdravstvenih problema. Sistemi za filtriranje su nezaustavljiva prepreka za štetne tvari kojih ima u vodi iz vodovodne mreže. Prvenstveno mislimo na klor, kamenac, teške metale, mutnoću, bakterije (ako se pojave), a zatim i sve ostalo. Voda iz vodovoda je dobra, i mi to moramo vjerovati i podržavati kroz plaćanje računa, svakodnevnu brigu o svom okolišu i stalnim informiranjem. Ista ta voda, tretirana kroz filter, je zdravija i ne opterećuje organizam beskorisnim, ili u nekim slučajevima štetnim tvarima. Ugradnja filtera ili sistema za filtriranje je isključivo individualna odluka svakog lica, pravnog ili fizičkog, ako želi povećati standard svog života.

Ostaje nam da se sami zaštitimo, kao i u ostalim segmentima našeg života. Ugrađujemo blindo vrata, plaćamo životna osiguranja, stavljamo mul-t-lock sisteme i alarme, kupujemo vodu za piće ili filtere za vodu, pratimo djecu u školu i …., sve češće čitamo osmrtnice nama dragih ljudi, s kojima smo do jučer jeli, pili i udisali iste tvari. Vrlo često je uzrok smrti bolest sa tri slova, a ne zove se čir. Na nama živima je da pogađamo je li to od zraka, hrane ili vode. Možda nekad i pogodimo, ali valjda ne na svom primjeru. Zrak ne možemo birati. Hranu i vodu-DA!

Neka čista voda bude Vaš i naš izbor

Nobel Corporation je prva tvrtka u BIH, i među prvima u široj regiji koja se počela baviti informiranjem tržišta o stanju pitkih voda. Kroz mnogobrojne prezentacije, okrugle stolove, tiskane i elektronske medije, direktne kontakte i suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo doprinijeli su porastu ekološke svijesti na jedan viši nivo. Istovremeno, tržište je zahtijevalo osim informiranja i rješenja za probleme uzrokovane onečišćenom vodom.

Već punih 8 godina Nobel Corporation na tržištu predstavlja najsuvremenija rješenja za tretiranje pitke vode.

To su na prvom mjestu filteri sa reverznom osmozom (RO). Primjenjuju se na bilo kom mjestu gdje je upitna kvaliteta ulazne vode, a voda nakon prolaska kroz uređaj je vrhunski čista i zdrava. Sistemi u potpunosti otklanjaju kamenac, klor, teške metale 96-99 %, organska jedinjenja, mutnoću, bakterije i viruse.

Nobel Corporation na tržište uvodi niz drugih srodnih proizvoda.

To su jonski izmjenjivači, UV lampe velikih protoka, za kemijsku i mikrobiološku zaštitu cijelih objekata.

Wellan – proizvod koji je jedno od najnovijih dostignuća iz kvantne fizike, a predstavlja prepreku za kamenac na ulasku u objekt. Wellan je bez održavanja, a na referentnoj listi nalazi se niz hotela, bolnica, industrijskih i dr. objekata. Pored navedenog, u ponudi Nobela su mehanički filteri, filteri sa aktivnim ugljenom, filteri za perilice, za tuš, za caffe aparate, za operacione dvorane (urologija), kao i dispenzeri , koji sa aparatima sa reverznom osmozom čine kompaktnu cjelinu, jer osiguravaju u svakom trenutku vrelu, sobnu i ledenu filtriranu vodu.

Posjetite http://www.nobel.ba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza