Foča u svjetskom vodiču kao adrenalinska prijestonica BiH

16.05.2019. 08:43 / Izvor: SRNA
Foča u svjetskom vodiču kao adrenalinska prijestonica BiH

Turistički novinar John Bills iz Velsa, koji radi za svjetski poznat turistički vodič "U vašem džepu", u tekstu na svom internet blogu svrstao je Foču među pet destinacija u BiH.

Turistički novinar John Bills iz Velsa, koji radi za svjetski poznat turistički vodič "U vašem džepu" /In your pocket/, u tekstu na svom internet blogu svrstao je Foču među pet destinacija u BiH - uz Trebinje, Jajce, Konjić i Bihać, koje preporučuje turistima širom svijeta da ih posjete ovog ljeta.

Sa kanjonom Tare i Nacionalnim parkom "Sutjeska", Bills naziva Foču adrenalinskom prijestonicom BiH i opisuje je kao šarmantan grad sa velikim brojem studenata i kafića.

On hvali boemsku atmosferu u "Begovoj kući", kao i gostoprimstvo Fočaka i njihov srdačan i prijateljski odnos prema stranim turistima, a preporučuje domaću rakiju i "Raft" pivo i ističe nestvarnu ljepotu prirode sa kanjonima, vodopadima, jezerima, pješčanim piramidama.

Mladen Mandić iz Turističke organizacije Foča rekao je da će se Bilssovi utisci uskoro naći i na stranicama turističkog vodiča "U vašem džepu", koji na svom sajtu godišnje ima oko dva miliona pregleda.

"Partner turističkog vodiča U vašem džepu je preduzeće `Advantis konsalting` iz Banjaluke, koje je angažovala Turistička organizacije Republike Srpske, da se maksimalizuju efekti uvođenja niskotarifnih letova `Rayanaira` na razvoj turizma u Srpskoj. Osim Foče, Višegrada, Trebinja i Banjaluke, `U vašem džepu` radi i u Sarajevu, Bihaću i Mostaru i to je svjetski poznat vodič, ne samo kao štampani, već i kao elektronski medij", rekao je Mandić.

On je naveo da je Bills polovinom aprila u Foči boravio četiri dana i da je posjetio pješčane piramide, vodopad na Oteši, spomenik na Tjentištu, vidikovac Dragoš sedlo iznad prašume Perućica, vidikovce i odmarališta u kanjonu Tare, rafting kapove, kao i sam grad.

"Njegov način rada je da oponašajući turistu provede nekoliko dana u gradu, obilazeći restorane, kafiće, kafane, da bi predstavio ponudu kroz lični doživljaj. On je svom blogu naveo da je oduševljen `Begovom kućom` koja je autentična za Foču i primijetio je da Fočaci imaju dušu, da su dobri hrana i piće, a oduševljen je i odnosom radnika u info-centrima Turističke organizacije", istakao je Mandić.

On je dodao da je Bills Foču predstavio kao interesantnu sredinu čije su komparativne prednosti kanjon Tare, Nacionalni park "Sutjeska", pješčane piramide i ostali prirodni biseri, te da ima idealne mogućnosti za avanturistički i omladinski turizam.

"Nadamo se da ćemo, uz pomoć ovakvih turističkih pisaca i ovakvih projekata Turističke organizacije Republike Srpske, moći da predstavimo Foču kao top destinaciju u BiH. Očekujemo, zaista, velike efekte od Bilsove posjete", rekao je Mandić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza