Fox in a Box: Stvarna avantura iz virtualnog svijeta

07.01.2018. 14:56 / Izvor: Oslobođenje
Fox in a Box: Stvarna avantura iz virtualnog svijeta

Željni ste avanture, malčice straha i napetosti, nešto više adrenalina i rado biste neko vrijeme proveli na sasvim drugačiji način?

Željni ste avanture, malčice straha i napetosti, nešto više adrenalina i rado biste neko vrijeme proveli na sasvim drugačiji način? Ukoliko uz to želite osjetiti i kako je kad se igra iz virtualnog svijeta prenese u stvarni, “zaigrajte” Escape Room.

To je, naime, stvarna, odnosno igra uživo u kojoj se sa još nekoliko osoba nađete “zatočeni” u sobi te ste prinuđeni da se dobro potrudite, koristeći različite predmete i ostavljene tragove/upute, riješite seriju zagonetki i dođete do logičkih zaključaka koji će vas osloboditi. Krajnji cilj je napustiti sobu u roku od 60 minuta.

Istinski užitak

"Ovakve igre su primarno namijenjene za odrasle, ali i za mlađe su u ponudi prilagođene verzije, kaže za Oslobođenje Admir Avdić, menadžer Fox in a Boxa Sarajevo, inače globalnog brenda koji se proteže na tri kontinenta sa preko 30 lokacija, a krajem 2016. otvorio je svoja vrata i građanima Sarajeva, i to na dvije lokacije", u centru grada i na Ilidži. S obzirom na to da je ovo nešto novo u našem gradu, zanimalo nas je kakva je posjećenost, ali i utisci posjetitelja.

Avdić navodi da su igrači oduševljeni i istinski uživaju u ovoj nesvakidašnjoj avanturi, a tome, ističe, svjedoče svakodnevni pozitivni komentari na društvenim mrežama.

I novinarka Oslobođenja Alena Beširević je odigrala ovu igru te uz napomenu da je to alternativan način da se provede kvalitetno vrijeme sa prijateljima, istakla da je doživljaj potpun, posebno ako ste zaljubljenik u detektivske igre ili serije jer ste u prilici da primijenite svoje “iskustvo”.

"Također, ono što se meni izuzetno dopalo je što je igra dobar pokazatelj koliko, zaista, poznajete svoje prijatelje i koliko se na njih možete osloniti. Svako ima neki talenat koji vam kao grupi bude koristan kako biste uspješno završili igricu, a možete pobijediti samo kao tim",  kaže Alena.

Interesantno je da se rezultati ove igre nigdje ne bilježe službeno, jer cilj je prvenstveno da igrači istinski uživaju i da se zabave. No, kada su u pitanju igrači Fox in a Boxa iz Sarajeva, oni su se, ipak, imali čime pohvaliti.

Mobilne sobe

"Ekipa iz Sarajeva ima najbolje vrijeme jedne od naših igara, tako da smo ispred Los Angelesa, Chicaga, Madrida, Pariza, Beča...,", priča Avdić i uz osmijeh dodaje da je u igri dozvoljeno sve što će vam pomoći da nađete izlaz iz sobe.

Također, ono što je zanimljivo je da ove igre od skoro možete igrati gdje god želite. Sarajevo je postalo prvo na prostoru Balkana koje je uvelo mobilne igre u ponudu, pojašnjava Avdić. Zbog toga ni ostali gradovi u BiH nisu uskraćeni jer mobilne igre se mogu instalirati na bilo kojoj lokaciji, primjera radi u sklopu hotela, kongresnih sala, prostorija firme...

Ovo se pokazalo kao idealna opcija za proslave rođendana te saradnju sa nastavnim kadrom osnovnih i srednjih škola koji želi svojim učenicima ponuditi nešto novo i uzbudljivo, a u isto vrijeme jako edukativno i stimulirajuće, zaključio je menadžer Fox in a Boxa Admir Avdić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza