Franck preporučuje - Čokoladni minjoni s kavom

21.10.2016. 11:39 / Izvor: Akta.ba
Franck preporučuje - Čokoladni minjoni s kavom

Kombinacija espresso kave i čokolade - ima li išta bolje od toga?

Priprema biskvita

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a lim za kolače dimenzija 20 x 40 cm obložite papirom za pečenje. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.

U zdjelu stavite jaja i šećer i krenite tući mikserom. Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Oko 7 – 10 minuta.

Pomiješajte brašno, kakao, instant kavu i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam. Isto napravite i s drugom polovicom brašna.

Sada lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte. Izlijte smjesu na pripremljeni lim i pecite 15 minuta. Pečeni biskvit odmah prebacite na novi papir za pečenje i ohladite. Ohlađeni biskvit prerežite na pola.

Priprema kreme

Čokoladu sitno nasjeckajte te je prebacite u zdjelu. Dodajte jednu žličicu maslaca. U lončiću zagrijte slatko vrhnje i espresso. Kuhajte do točke vrenja.

Prelijte kuhanim vrhnjem nasjeckanu čokoladu te pričekajte 3 – 4 minute. Nježno promiješajte vrhnje i čokoladu dok se ne povežu u glatku smjesu. Kremu dobro ohladite pa je zatim izradite električnim mikserom.

Priprema glazure

Želatinu istresite u zdjelicu i pomiješajte je s nekoliko žlica hladne vode da nabubri. Vodu, šećer i kakao lagano zagrijavate do točke vrenja potom maknite s vatre.

Dodajte slatko vrhnje, vratite na vatru i pustite da zakuha neprestano miješajući. Kada zakuha maknite s vatre, umiješajte nabubrenu želatinu i malo ohladite.

Sastavljanje i ukrašavanje

Jednu polovicu biskvita premažite pripremljenom čokoladnom kremom pa je poklopite drugom polovicom. Narežite kolač na manje komade veličine 3 x 4 cm. Složite svaki kolačić na rešetku za ukrašavanje, a pod njih stavite čisti list papira za ukrašavanje.

Prelijte kolače pripremljenom glazurom. Ako je potrebno ponavljajte postupak nekoliko puta dok kolači ne budu ujednačeno glazirani. Na kraju ih prošarajte otopljenom čokoladom, dobro ih ohladite i poslužite.

Sastojci

Biskvit

  • 20 g maslaca
  • 3 velika jaja
  • 95 g šećera
  • 95 g brašna
  • 1 žlica kakao praha
  • 1 žličica instant kave
  • prstohvat soli

Krema

  • 200 g tamne čokolade
  • 1 žličica maslaca
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 50 ml espresso kave

Glazura

  • 150 ml hladne espresso kave
  • 200 g šećera
  • 100 g kakao praha
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 1 vrećica želatine

Ukrašavanje

100 g tamne čokolade, otopljene

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza