Francuskoj glumici Huppert uručeno priznanje "Počasno Srce Sarajeva"

19.08.2019. 12:08 / Izvor: Fena
Francuskoj glumici Huppert uručeno priznanje 'Počasno Srce Sarajeva'

Za ovaj festival je kazala da je mnogo više od toga, za nju je SFF više svojevrsna proslava onoga što Sarajevo jeste, odnosno njegovog života i kreativnosti.

Francuskoj glumici Isabelle Huppert sinoć je na ceremoniji u Narodnom pozorištu u okviru 25. izdanja Sarajevo Film Festivala uručeno priznanje "Počasno Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ova slavna glumica koja se proslavila u brojnim filmovima zahvalila je na, kako je kazala, ukazanoj časti zbog ove nagrade, a odluka da joj se dodijeli ova nagrada ju je istovremeno i dirnula i učinila ponosnom.

Za ovaj festival je kazala da je mnogo više od toga, za nju je SFF više svojevrsna proslava onoga što Sarajevo jeste, odnosno njegovog života i kreativnosti.

"Sarajevo je centar Evrope, a o Evropi morate brinuti posebno u posljednje vrijeme. Za mene je velika čast biti ovdje jer je Sarajevo utjelovljenje ideje kozmopolitizma", zaključila je Huppert.

Isabelle Huppert legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere duge pet desetljeća sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima "Pijanistica", "Bijela roba", "Ona", "Greta" i mnogim drugima.

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu Čipkarica te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Priča o ženama" i "Ceremonija".

Dobitnica je i specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu "Gabrielle" i za životno djelo, kao i dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima "Violette" i "Pijanistica".

Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove "Ceremonija" i "Ona", a za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu.

Huppert je i nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Cannesu.

Ova glumica održala je večeras i specijalni "Masterclass", a publika je imala priliku gledati je jučer u filmu "Frankie" američkog režisera Irae Sachsa u kojem Huppert igra glavnu ulogu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza