Frankfurtski sajam knjige otvoren virtualnom svečanošću

15.10.2020. 13:40 / Izvor: HINA
Frankfurtski sajam knjige otvoren virtualnom svečanošću

Njemački 72. Frankfurtski sajam knjige svečano je otvoren u utorak potpuno virutalno.

Njemački 72. Frankfurtski sajam knjige svečano je otvoren u utorak potpuno virutalno.

Svečano otvorenje prenosilo se livestreamom, a među gostima koji su uputili videoporuke bio je i kanadski premijer Justin Trudeau.

Kanada je trebala biti ovogodišnji počasni gost najpoznatijeg međunarodnog sajma knjiga, no to je odgođeno za 2021. zbog putnih ograničenja povezanih s pandemijom covida-19.

Izraelski književnik David Grossman održao je inauguracijski govor online. Govorio je o nadi i kazao "To je imenica, ali sadrži glagol koji vas lansira u budućnost".

Njemačka ministrica kulture Monika Gruetters poželjela je sajmu knjiga svaki uspjeh, ali i dodala da se nada druge goldine doživjeti iskustvo sa svim uobičajenim čitanjima i diskusijama uživo kao i susret s publikom. 

Rekla je da njemačka vlada pomaže industriju s 25 milijuna eura za nakladnike, knjižare i sajmove u Frankfurtu i Leipzigu kako bi im pomogla da prežive koronakrizu.

Ovogodišnji sajam knjige traje do nedjelje i održava se online s 4400 online izdavača iz 110 zemalja. Direktor manifestacije Juergen Boos nazvao je ovogodišnje izdanje "velikim eksperimentom".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza