Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Glumica Marija Omaljev podržala kampanju Instituta za zdravlje Zenica

13.08.2018. 10:33 / Izvor: Akta.ba

Poznata hrvatska glumica s prebivalištem i radnim angažmanom u Sjedinjenim Američkim Državama Marija Omaljev pridružila se velikom broju prijatelja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koji svojim djelovanjem i javnim oglašavanjem pomažu promotivno-zdravstvene kampanje.

"Izaberite život, pobijedite strah – obavite besplatan mamografski pregled u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona (ZDK)", slogan je kojim Institut za zdravlje i sigurnost hrane, u saradnji s partnerima, Zavodom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravstva, te zdravstvenim ustanovama u tom kantonu provodi od kraja juna akciju besplatnog pregleda dojke mamografskim pregledom.

"Ideja je sjajna, a povod ne može biti humaniji od onog kojim spašavamo nečiji život, čuvamo zdravlje. Zato sam sa oduševljenjem prihvatila poziv i drago mi je da su ljudi u INZ-u željeli da ja budem jedna od osoba koja će pozvati Bosanke i Hercegovke", rekla je glumica Marija Omaljev. 

Omaljev, pozorišna, televizijska i filmska glumica ostvarila je više uloga u preko 600 epizoda serija i sitkoma u BiH i Hrvatskoj, te desetina pozorišnih uloga u svom bivšem matičnom Narodnom pozorištu u Sarajevu. Paralelno, bila je angažovana u nekoliko njemačkih, austrijskih, američkih, turskih i bosanskih filmova, čime je postala jedna od najprepoznatljivijih glumica u ovom dijelu Evrope.

Deset godina je u braku sa sarajevskim glumcem Mirajem Grbićem. Posljednjih nekoliko godina žive i rade u Los Angelesu, gdje su ostvarili više televizijskih i filmskih uloga. Kako nam je potvrdila Marija, i Miraj je imao posebnu ulogu – bio je angažovan kao snimatelj spota u kojem se pojavljuje njegova supruga.

To je treći video podrške kampanji INZ-a, koji je snimljen u SAD-u, nakon što su video za projekt besplatne mamografije snimili bh. manekenka Amra Džeko i crnogorski pjevač Sergej Ćetković.

Cilj akcije besplatnih mamografskih pregleda je da svaka žena starosti 50 ili više godina obavi u planiranom intervalu besplatan mamografski preventivni pregled. Bitno je znati – većina slučajeva razvijenih malignoma završi smrtnim ishodom, dok pregledima koji znače mogućnost otkrivanja u najranijoj fazi promjene dojke izlječenje je gotovo stopostotno.

Besplatni preventivni pregledi se mogu, uz predočenje ovjerene zdravstvene knjižice, obaviti u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medicom” Zenica, Domu zdravlja Maglaj, Poliklinici "Sunce" Zenica, Domu zdravlja Kakanj, Kantonalnoj bolnici Zenica, Općoj bolnici Tešanj, Domu zdravlja sa stacionarom Žepče, te Domu zdravlja Olovo.

Kontakt brojevi telefona i adrese za prijavljivanje u te ustanove nalaze se na internet i Facebook stranici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane www.inz.ba. Ukoliko imate 50 ili više godine, odmah pozovite najbližu medicinsku ustanovu i prijavite se za besplatan pregled – izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografski pregled, pozivaju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 
Marija Omaljev u INZ-ovoj kampanji besplatne mamografije

Više na http://www.inz.ba/video-glumica-marija-omaljev-podrzala-kampanju-instituta-za-zdravlje-zenica/ #vašINZ #mamografija #InstitutZaZdravlje #Zenica #UradiMamografiju #OneHealth

Posted by Institut za zdravlje i sigurnost hrane on Sunday, August 12, 2018

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza