Google dominira sa 50.5 milijardi dolara prihoda od oglašavanja

12.05.2015. 09:12 / Izvor: net.hr
Google dominira sa 50.5 milijardi dolara prihoda od oglašavanja

Naša ovisnost o web pretraživanju istaknuta je u novom izvješću koje rangira 30 najvećih medijskih tvrtki. Ipak, Facebook hvata korak i sve je brži.

Rastuća popularnost mobilnih uređaja pomogla je Googleu da poveća svoju dominaciju u globalnim prihodima od oglašavanja. Prihodi Googlea od web pretraživanja su dvaput veći od prihoda njegovog najbližeg konkurenta.

Tehnološki div iz Silicijske doline imao je medijske prihode u iznosu od 50.6 milijardi dolara u 2013/14 prema novom istraživanju, dok se na drugom mjestu nalazi Walt Disney Company, s prihodima od 20.3 milijardi dolara.

Godišnja lista tvrtke ZenithOptimedia rangirala je medijske prihode, odnosno prihode onih tvrtki koje podržavaju oglašavanje - poput televizijskog emitiranja, novinskog izdavaštva, web pretraživanja i društvenih medija. Tu su također uključeni i neki drugi prihodi poput prihoda koje ostvaruju tvrtke od prodaje svojih časopisa.ž

Najbolje rangiranoj tvrtki Google prihod je tijekom godine narastao za 16 posto i to najviše zahvaljujući korisnicima koji sve više pristupaju webu sa svojih pametnih telefona i tableta, međutim Facebook na 10. mjestu također ima korist od ovog trenda.

Facebooku su godišnji medijski prihodi porasli za 63 posto na 7 milijardi dolara, što je ovu tvrtku pomaknulo za 14 mjesta na listi u odnosu na prethodno izvješće, a to je ujedno i najbrže rastuća od 30 rangiranih tvrtki.

"Google ima korist od rasta prodaje pametnih telefona i tableta jer njegov središnji pretraživač čini dostupnim potrošačima u pokretu, dopuštajući im da vide sadržaj u vrijeme i s mjesta koje im najviše odgovara", navodi se u izvješću.

S medijskim prihodima od 17,8 milijardi dolara prošle godine, Comcast je na trećem mjestu, ali Googleova dominacija je tolika da je još uvijek veći čak i od Disneya i Comcasta zajedno.

Na četvrtom mjestu je 21. Century Fox s 17.6 milijardi dolara, a slijedi ga CBS s 11 milijardi dolara medijskih prihoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza