Google i Waymo ambiciozno u nove automobilske autonomne pobjede

14.02.2018. 13:49 / Izvor: Akta.ba
Google i Waymo ambiciozno u nove automobilske autonomne pobjede

Njihovi pametni automobili su već neko vrijeme na cestama u Phoenixu i izgleda kako su dosadašnja testiranja takvih vozila bila izrazito uspješna.

Waymo je kompanija čija je krovna kompanija Alphabet, a osnovni kreator je bio Google. Waymo je zadužen za proizvodnju i testiranje autonomne vožnje, tj. autonomnih ili samovozećih automobila, prenosi Geek.hr.

Njihovi pametni automobili su već neko vrijeme na cestama u Phoenixu i izgleda kako su dosadašnja testiranja takvih vozila bila izrazito uspješna. To je potaknulo Waymo da krene u nove pobjede, nabavku novih autonomnih vozila, kako bi testiranja mogli proširiti i na druge gradove.

Google je bio jedan od onih pionira kad se govori o ideji autonomnih automobila. Svi se sjećaju njihovih malenih vozila s različitim kamerama i to je bilo jedno od otvaranja Pandorine kutije na temu autonomije kod automobila. Danas na razvoju tih vozila rade mnoge druge kompanije i prirodno je za očekivati ekspanziju u narednim godinama koja bi mogla potpuno promijeniti svijet automobilske industrije, kao i način putovanja.

Prema nekim informacijama bi Waymo sustav autonomne vožnje već ove godine mogao postati javan. Naime, kompanija je od Chryslera naručila čak tisuće pametnih autonomnih automobila, koji bi u kratkom roku trebali početi prometovati.

Krajnji korisnik bi samo putem aplikacije trebao pozvati vozilo, a ono bi samo došlo i odvezlo korisnika na željenu destinaciju, dakako, bez ikakvih “humanoidnih” vozača. Ipak, kategorija “bez vozača” treba biti uzeta s rezervom zato što zakonski okvir još uvijek ne dopušta takvu vožnju. Jasno je kako je krajnji cilj eliminirati vozače iz automobila, ali također i upravljačke komande kad već za njima neće biti toliko potrebe.

Iako je Waymo spomenutom narudžbom pokrenuo vjerojatno cijelu jednu novu eru u toj domeni, trebalo bi napomenuti kako ni konkurencija baš ne spava.

Uber je također nedavno nagovijestio kupnju čak 24.000 autonomnih automobila. Njihova testiranja takvih vožnji također su u tijeku i zasad je sve u najboljem redu. Iako su u pitanju konkurenti, valja napomenuti i to da je Google bio investitor u Uber pa i tu postoji neki udio.

www.geek.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza