Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Google ne želi samo mjeriti vaš šećer, u lećama će biti i kamere

16.04.2014. 12:03 / Izvor: 24sata

Nakon što su početkom godine otkrili da rade na pametnim lećama koje bi mogle mjeriti razinu glukoze iz suza, Google je prijavio i patent koji opisuje kako u leće planiraju ugraditi i kamere.

Ugradnjom kamere u leću, korisnik bi mogao snimiti i fotografirati sve što viditi, a to bi omogućilo naknadnu obradu svih tih podataka na povezanom telefonu. U patentu se opisuje kako bi ugradili kameru u leću bez drastičnog povećanja njezine debljine.

Kamera bi se mogla koristiti za prikupljanje podataka iz naše okoline, poput lica, pokreta, boja, svjetlosti... Ti bi se podaci mogli brzo obraditi i koristiti kako bi se korisniku podaci prikazali na ekranu unutar leće. Primjerice, vozilo u pokretu ili lice nekog prolaznika mogli bi se naglasiti za određene stvari.

Da sve bude malo jasnije, najlakše je zamisliti pogled kakav ima Terminator.

Ovakve leće bi mogle i proširiti mogućnosti vida jer bi omogućile i zumiranje, a mogle bi pomoći i slijepima. Prikupljanjem podataka i slanjem na telefon, slijepi ljudi mogli bi dobiti dodatne korisne informacije o svojoj okolini.

Google je patent prijavio još 2012., ali je objavljen ovog mjeseca. Naravno, mnoge kompanije prijavljuju patente koji i ne zažive u konačnim proizvodima, no ovaj bi sasvim sigurno bilo zanimljivo vidjeti, piše PatentBolt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza