Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Google organizira europsku turneju na kojoj će biti govora o privatnosti

11.07.2014. 16:26 / Izvor: eKapija.ba

Google započinje veliki europsku turneju na kojoj će sudjelovati velika grupa njegovih direktora i pravnika uključujući i izvršnog managera Erica E. Schmidta, a u sklopu koje će se govoriti o stavu Google-a prema privatnosti na internetu.

Ova serija susreta koja bi trebala početi početkom rujna/septembra i trajati 9 mjeseci će formirati dio njihovog odgovora na nedavnu odluku Europskog suda koja daje pravo ljudima da zatraže od Googlea da linkovi o njima budu izbrisani iz određenih internet pretraga.

Google će danas otvoriti web site za svoju savjetodavnu grupu koji će uključivati online formu gdje bljudi mogu davati svoje sugestije o tome kako bi kompanija trebala odgovoriti na odluku suda.

Komitet za privatnost uključuje Schmidta i Google-ovog vrhunskog odvjetnika  Davida C. Drummonda. Neki od članova su i Jimmy Wales, osnivač Wikipedije, koji je glasni kritičar tzv. europskog prava na zaboravljanje i nekoliko europskih stručnjaka za zaštitu podataka, uključujući José Luis Piñar, bivšeg španjolskog regulatora za privatnost.

Od Google-a, koji je oglasio formiranje ovog komiteta u svibnju, se očekuje da objavi danas i selekciju tri nova člana.

Google neće plaćati vanjski komitet za njihovo vrijeme, ali će pokriti njihove troškove.

Grupa će objaviti izvještaj sljedeće godine u kojem će biti preporuke kako preteraživači trebaju odgovoriti na pravila o privatnosti koje je donio Europski sud.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza