Google predstavio samovozeći automobil bez volana

30.05.2014. 09:24 / Izvor: 24sata
Google predstavio samovozeći automobil bez volana

Google je predstavio prototip svog samovozećeg automobila koji nema kočnice, papučicu za gas ni volan jer, kako su rekli iz te tvrtke, nisu potrebni.

Google je predstavio prototip svog samovozećeg automobila koji nema kočnice, papučicu za gas ni volan jer, kako su rekli iz te tvrtke, nisu potrebni. Njihove funkcije obavljaju softver i senzori. Brzina prvih vozila iz sigurnosnih je razloga ograničena na 40 km/h. Maleni auto ima dva sjedala, prtljažni prostor, samo jedan gumb za kretanje i zaustavljanje te ekran koji prikazuje put.

U Googleu namjeravaju napraviti oko sto prototipova te ih početi testirati već tijekom ovog ljeta. Pođe li sve po planu, pokrenut će mali pilot program u Kaliforniji za koju godinu i početi tražiti partnere s kojima će krenuti u masovnu proizvodnju.

Googleov cilj je proizvesti samovozeće automobile koji će biti sigurniji od bilo kojeg auta koji vozi čovjek. 33.000 Amerikanaca godišnje pogine u prometnim nesrećama, a ta se brojke penje na 1,2 milijuna u cijelom cvijetu. U Googleu vjeruju da postotak prometnih nesreća mogu smanjiti za 90 posto koristeći tehnologiju koja predviđa i reagira brže nego ljudi. Google je ranije objavio da je automobil već testirao na ulicama kalifornijskog grada Mountain Viewa bez ijedne nesreće, no njegovi tvorci priznaju da još na njemu treba raditi prije nego projekt proglase uspješnim i pouzdanim.

Na samovozećim autima osim Googlea rade i druge kompanije, poput Audija, Toyote i Nissana. Nissan i Daimler već su objavili kako planiraju krenuti s prodajom takvih vozila do 2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza