al
Goražde bogatije za izletište, jedinstven pogled na Drinu

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Goražde bogatije za izletište, jedinstven pogled na Drinu

10.06.2019. 07:51 / Izvor: Fena

Nakon jedinstvenog kompleksa ''Memorijalna šuma - Srebrenica 8.372'', goraždansko naselje Posestra dobilo je i botanički vrt, izletište sa brojnim sadržajima, među kojima je i vidikovac s kojeg se pruža pogled na rijeku Drinu i okolinu Goražda.

Vidikovac, jezerce, šadrvani, park za djecu i brvnara koja će biti izložbeni prostor, ali i mjesto za informisanje, neki su od sadržaja koji dočekuju prve goste, a planirano je i proširenje sadržaja.

Broj posjetilaca sve je veći, posebno u dane vikenda i za praznike. 

Iz JP "Bosanskopodrinjske šume" kažu da su zadovoljni, da je postignut cilj, te da će nastaviti sa ulaganjem, u zavisnoti od potreba stanovništva Goražda i okoline, al i turista.

Šefica sektora za uzgoj i zaštitu šuma u ovom preduzeću Zibija Mehić Feni je kazala da je botanička bašta završena krajem maja i da je Posestra sada interesantna cjelina.

"Zasadili smo oko 50 različitih vrsta drvenastih biljaka i grmolikih formacija. Urađene su staze, šetalište kroz botaničku baštu", navela je Mehić.

Na lokalitetu Posestre, najavila je, planirano je proširenje turističkog sadržaja.

"Planiramo izgraditi fudbalsko igralište, odbojkaško već postoji, te biciklističke i pješačke staze, ali i adrenalinske parkove", ističe.

Takvom ponudom, smatra, bio bi zaokružen taj dio turističke priče Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona.

Na prostoru Posesre u protekle dvije godine realiziran je projekt nazvan ''Memorijalna šuma - Srebrenica 8.372'' , kada je zasađeno drvo za svakog stradalog Srebreničanina.

"Cilj tog projekta je da se ne zaboravi stradanje Srebreničana. Uradili smo i 'Cvijet Srebrenice' i informativne table koje daju podatke o stradanju. Šuma je zasađena na više od tri hektara", podsjetila je Mehić.

Kaže da su ideju realizirali učenici, institucije, udruženja, te zintereirani iz BiH i inostranstva.

Smrča, jasen, divlja trešnja i bijeli bor, zasađeni su u čast naroda koji je stradao u genocidu.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza